Düzce’nin Kaynaşlı ilçesinde İyi Tarım Uygulamaları kapsamında yetiştirilen aronya üretimi mercek altına alındı. Bıçkıyanı köyündeki 5 dekarlık bahçede yapılan incelemede, hem ürün kalitesinin artırılması hem de aronyanın farklı ürünlere dönüştürülmesi üzerinde duruldu.

Hasat olgunluğuna ulaşan ürünler incelendi

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, üretici Hüseyin Koç’a ait aronya bahçesinde incelemelerde bulundu.

Hasat olgunluğuna ulaşan ürünler kontrol edilirken, üretici Koç’tan yetiştiricilik, bakım çalışmaları ve hasat süreci hakkında bilgi alındı.

Teknik ekip bahçeyi değerlendirdi

İncelemeye katılan teknik ekip de bahçenin mevcut durumunu değerlendirdi.

Program kapsamında aronyanın işlenmesiyle elde edilebilecek farklı ürünler tanıtıldı ve yaş meyvenin katma değerli ürünlere dönüştürülmesine yönelik çalışmalar ele alındı.

Yanlış çanta seçimi çocuklar için büyük risk
Yanlış çanta seçimi çocuklar için büyük risk
İçeriği Görüntüle

“Aronya alternatif ürünlerden biri”

İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, aronyanın son yıllarda üreticilerin ilgi gösterdiği alternatif ürünlerden biri olduğunu söyledi.

Uzun, Düzce’nin iklim ve toprak koşullarına uygun ürünlerin doğru üretim teknikleriyle yetiştirilmesinin önemli olduğunu belirterek İyi Tarım Uygulamaları’nın hem ürün kalitesi hem de doğal kaynakların korunması açısından değer taşıdığını ifade etti.

Üretici gelirine katkı hedefleniyor

Aronyanın yalnızca yaş meyve olarak değil, işlenerek farklı ürünlere dönüştürülmesinin üretici gelirlerine de katkı sağlayabileceği belirtildi.

Uzun, üretimin yanı sıra ürünlerin işlenmesi, çeşitlendirilmesi ve pazara daha yüksek katma değerle sunulmasının önemine dikkat çekti.

Kaynak: İHA