Diyetisyen Yiğit Osman Darıcı, sıcak yaz günlerinde vatandaşlara uyarılarda bulunarak yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durulmasını istedi. Sıcak havalarda çok ciddi su kaybı yaşandığını ifade eden Darıcı, "Sıcak havaların aşırı arttığı şu günler de yağlı, tatlı ve şekerli gıdalardan uzak durmalıyız. Sıcak havalarda çok ciddi su kaybı olabilmekte bu da elektrolit kayıplarına sebebiyet verebilmektedir. O yüzden sıvı tüketimini yeteri miktarda almalıyız. Su tüketimimizi yeterli miktarda almalı, içecek olarak maden suyu, ayran ve taze sıkılmış meyve suları tercih etmeliyiz.

Sıcak günler de sindirimi daha kolay, posa oranı yüksek olan sebze ve meyve tüketimini arttırmalı, protein ihtiyacımız için ise beyaz et tüketmeyi tercih etmeliyiz. Yaz ayında günler uzun olması nedeniyle gece acıkmaları olabilmektedir. Ancak geç saatlerde ağır ve yağlı yemekler yemek doğru olmayacaktır. Özellikle Akşam yemeklerinde hafif bir menü örneği verecek olursak Zeytinyağlı sebze, yeşil Salata(bol limonlu) ve yanına cacık veya ayran içmek doğru bir tercih olacaktır.

Karbonhidrat tüketimini azaltıp protein tüketimini arttırmalıyız. Kırmızı et yerine daha çok beyaz et tercih etmeliyiz. Haşlama veya Izgara pişirme yöntemi doğru olacaktır. Mineral kayıplarını önlemek için kronik rahatsızlığımız yoksa maden suyu veya mineralli su tüketebiliriz. Tatlı olarak daha çok dondurma yemeliyiz. Burada en önemli olan kaybedilen sıvıyı yerine koymak. Çok fazla terlemiyorum sıvı kaybım yok demek yanlış bir düşüncedir. Çok sıcaklarda yalnızca terle değil, farklı şekillerde vücuttan su kaybı olabilir. O yüzden mutlaka vücuttan kaybedilen sıvıyı yerine koymamız gerekir. (Haber: Sertaç ÖZDEMİR)

İmplant tedavisinde vida beynine saplandı İmplant tedavisinde vida beynine saplandı

WhatsApp-Image-2023-08-06-at-10.09.41

Editör: Murat Barutçu