Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı Devrim Dural, ilçe başkanlarıyla birlikte düzenlediği basın toplantısında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’da üretimin durdurulmasına ilişkin süreci değerlendirdi.
Dural, TTK’nın Zonguldak’ın emeği ve alın teriyle var olmuş köklü bir kurum olduğunu belirterek, kurumun ciddi bir darboğazın içine sürüklendiğini ifade etti. AK Parti’nin iktidara geldiği dönemde TTK’da yaklaşık 16 bin işçinin çalıştığını hatırlatan Dural, bugün bu sayının 8 binler seviyesine kadar düştüğünü söyledi.
Yetersiz ve göstermelik işçi alımları ile eksik yatırımlar nedeniyle üretimin durma noktasına geldiğini savunan Dural, “Bu yaşananlar tesadüf değildir. TTK’yı güçlendirmek yerine zayıflatan politikaların sonucunu yaşıyoruz. Üretimin durdurulması, kurumun adım adım küçültülmesi ve fiilen kapanma noktasına sürüklenmesidir. Bu tablo, TTK’nın kapatılmasının provasıdır, test aşamasıdır” dedi.
İşçi sağlığı ve güvenliğinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Dural, bilindiği hâlde giderilmeyen eksikliklerin ve yapılmayan yatırımların sorumluluğunun iktidara ait olduğunu söyledi.
TTK’nın Zonguldak için taşıdığı öneme dikkat çeken Dural, “TTK bu kentin hafızasıdır, ekonomisidir, varlık sebebidir ve geleceğidir. Stratejik öneme sahip taşkömürü üretimi görmezden gelinemez. Ocakların sönmesi, Zonguldak’ın sönmesi demektir” ifadelerini kullandı.
Zonguldak havzasında tespit edilen yaklaşık 1,5 milyar ton taşkömürü rezervinin mutlaka ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirten Dural, kömür üretiminin bir devlet politikası olarak ele alınması çağrısında bulundu.
Dural, TTK’nın derhal güçlendirilmesi, işçi sağlığı ve güvenliği alanındaki eksiklerin giderilmesi, yeterli sayıda işçi alımı yapılarak norm kadroya ulaşılması ve üretimin artırılması gerektiğini dile getirdi.
Üretimin durdurulmasına ilişkin kararın kaldırılması için 5 Mart 2026 tarihinde görülecek mahkeme duruşmasına CHP örgütü olarak katılacaklarını açıklayan Dural, “Kurumun kapanmasının ve özelleştirilmesinin önündeki en büyük engel, Zonguldak halkıyla birlikte Cumhuriyet Halk Partisi’dir” dedi.
Açıklamasının sonunda 1991 Şanlı Madenci Yürüyüşü ruhuna vurgu yapan Dural, hak arama mücadelesinde alanlara inmeye hazır olduklarını ifade etti.






