Marmara Denizi'nde 4 Aralık Pazartesi günü meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, İstanbulluları tedirgin etti. Beklenen olası Marmara depremi nedeniyle kentte endişeler sürerken, 5.1'lik deprem de paniğin artmasına yol açtı.

Deprem, Bursa'nın yanı sıra İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli ve Sakarya'da da hissedildi. Bursa'da bazı binalarda hafif çatlaklar oluşurken, İstanbul'da ise herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Deprem sonrası gözler uzmanlardan gelen açıklamalara çevrildi. Özellikle 6 Şubat depremlerinden sonra yaptığı her açıklama dikkatle takip edilen Prof. Dr. Naci Görür'ün bu depreme ilişkin nasıl bir açıklama yapacağı merak ediliyordu. Görür, depremden sonra sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, "Marmara Denizi'nde meydana gelen deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolunda gerçekleşti. Büyük Marmara depremi ise aynı fay hattının kuzey kolunda bekleniyor" dedi.

İstanbul'da deprem ihtimali yüzde 47

Görür, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, İstanbul depremine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Görür, Mudanya açıklarında gerçekleşen depremin, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolunda gerçekleştiğini belirterek, "Büyük Marmara depremi ise aynı fay hattının kuzey kolunda bekleniyor" dedi.

Görür, bu depreme ilişkin öngörülerin halen geçerli olduğuna vurgu yaparak, "İstanbul'da her an deprem olma ihtimali yüzde 47'ye çıkmış durumda. Bu inanılmaz bir oran. Neredeyse yazı tura atacaksın" ifadelerini kullandı.

7 ila 7,5 büyüklüğünde deprem bekleniyor

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın 17 Ağustos 1999'daki Gölcük depreminde kırılmıştı. Aynı fay hattının devamı batıda İstanbul'dan geçiyor.

Fabrika sahibi pres makinesine sıkışarak hayatını kaybetti Fabrika sahibi pres makinesine sıkışarak hayatını kaybetti

İstanbul, o tarihten bu yana 7 ila 7,5 büyüklüğündeki bir deprem riski altında. Görür, Marmara Bölgesi'nin Kumburgaz ve Adalar fayının deprem üreteceğini belirterek, "Adalar fayı kırılırsa en fazla 7, Kumburgaz fayı kırılırsa minimum 7,2, her iki fay aynı anda kırılırsa 7,5 büyüklüğünde deprem olacağını dile getirdi.

Deprem hazırlıkları tamamlanmalı

Görür, İstanbul'da deprem hazırlıklarının tamamlanması gerektiğini belirterek, "Herkesin deprem çantası hazır bulundurması, depreme hazırlıklı olması gerekiyor. Ayrıca, binalarda gerekli güçlendirme çalışmaları yapılmalı" dedi. (Haber Merkezi)

Editör: Murat Barutçu