Kahramanmaraş merkezli 11 ilde meydana gelen depremde hayatını kaybeden "Deprem Şehitleri" anısına Çaycuma’da fidan dikimi yapıldı. İl ve ilçe isimlerini alan 703 fidan toprakla buluştu.

Alınan bilgiye göre, Çaycuma İlçesine bağlı Erenköyde Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen fidan dikimi etkinliğine, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, Zonguldak Belediye Başkanı Dr.  Ömer Selim Alan, Çaycuma İlçe Kaymakamı Mehmet Göze, Gökçebey İlçe Kaymakamı Emrah Aslan, Çaycuma Cumhuriyet Başsavcısı Yavuz Cengiz, Zonguldak İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, STK temsilcileri ve depremzede aileler katılım sağladı.

Depremde zarar gören İl ve ilçelerin adlarının yer aldığı fidanlar yoğun katılım gerçekleştiği etkinlikte dikildi. Depremzede vatandaşlar da etkinliğe katılarak fidan dikti.

Fidan dikimi töreninde konuşan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, "Bugün bir taraftan nevruzu kutluyoruz. Bir taraftan ormancılık günü vesilesi ile etkinlikler gerçekleştiriliyor. Bir taraftan da kısa süre önce ülkemizin 11 vilayetinde ciddi bir şekilde hasara sebep olan deprem dolayısıyla şehit verdiğimiz kardeşlerimizin anısına orman dikiyoruz. Onları hayırla yad ederken bir taraftan da bundan ders almamız gerektiğini bu vesile ile bir kez daha hatırlıyoruz. Bugün 300 bine yakın yıkılacak binanın olduğu ifade ediliyor. Bağımsız bölümlerle beraber neredeyse 900 bin. Bu bölgede ciddi bir yapılaşma, ciddi bir yeniden var olma mücadelesini bizim önümüze koyuyor" dedi.

Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu da günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Bayraktaroğlu konuşmasında, “Maalesef 6 Şubat 2023 tarihinde dünyada eşine rastlanmayacak ardı ardına iki büyük deprem meydana geldiği Merkez üssü Kahramanmaraş İlimiz olan 11 ilimizde ve 62 İlçemizde etkili olan hepimizi yasa boğan deprem afetiyle karşı karşıya kaldık” diyerek şunları söyledi:

“Bu vesileyle Asrın felaketinde  hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet yaralanan kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum.

21 Mart gününün ülkemiz ve milletimiz için ayrı bir anlamı var.  Milletimizce bolluk ve bereketin simgesi, bizlere huzur ve mutluluk veren baharın müjdeleyicisi  hem de 21 Mart Kuzey Yarım kürede doğanın yeniden canlanıp, güçlenip, derlenip toplanmasının bir başlangıcı olarak yıllarca bu günü Nevruz’u (yeni gün)  Türk dünyası olarak sevgi, barış, kardeşlik, dostluk ve birlik ve beraberlik ruhuyla bugüne kadar kutladık ve kutlamaya da devam ediyoruz. Ülkemizin geleceğine nefes, yarınlarına umut olmak için çalışıyoruz.

2003-2021 yıllarında 103 Milyon Fidanı toprakla buluşturulduk. 2022 yıl sonu itibariyle 262.000 adeti dikim olmak üzere 18.300.000 fidan toprağa kavuştu.  Her yıl ortalama 2 Milyon Adet fidan üretiyoruz. 2022 yılında 2.477.000 adet fidan ürettik. Fidanlığımızda üretilen tür sayımızı 142 türden 150  türün üzerine çıkardık. 2023 yılında 2.500.000 adet fidan üreteceğiz.

2002 yılında gerçekleştirilen odun dışı orman ürünleri üretimini 2022 yılında 29 kat arttırarak bölge ekonomisine 450 milyon TL, orman köylümüze ise 350 milyon TL katkı sağladık.

Ormanlardan sadece odun değil sağlık da üretiyoruz.  Ormanın bir bereket kaynağı olduğu bilinciyle orman köylümüze destek olacak çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Dünya Defne ihracatının % 90’nını gerçekleştiren ülkemizde 2022 yılın 46.300 ton olan üretimin 24.997 tonu  (%54) bölgemizden gerçekleştirilmiştir.

Orman Genel Müdürlüğümüzün 2022 yılı üretimi 725.000 kg olup (% 13) 92.000 kg reçine bölgemizden karşılanmıştır. Büyük bölümü yurt dışından ithal edilen REÇİNE üretimi ile milli ekonomiye 9.200.000 TL kazandırılmıştır. Kurduğumuz  bal ormanları sayesinde  kestane balı üretiminin %20’ı, Bölgemiz tarafından karşılanmaktadır. 2022 yılında 115 ton kestane balı üretilirken hane başına 90.000 TL gelir elde edilmiştir.

Aynı zamanda Orman köylüsü kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yaparak ev ekonomilerine destek vermeleri amacı ile kozalak pekmezi, kızılcık marmelatı ve tarhana yapımı, gibi birçok alanda mikro krediler verdik. 2022 yılında 282 aileye 22.420.000 TL Kredi ve hibe desteği sağladı. 2023 yılında 425 aileye 30 Milyon TL Kredi ve hibe desteği sağlayacağız. Yeşil Vatan gayesiyle çıktığımız bu yolda toprağımıza da sahip çıkıyoruz.

İklim değişikliği, erozyonla mücadele, çığ kontrolü, sel kontrolü ve yeşil kuşak baraj çalışması gerçekleştiriyoruz. Zonguldak İli Alaplı İlçesi Gümeli Beldesinde Gümeli Deresi Havzaları Sel Kontrolü Uygulama Projesi ihale edilmiş olup 7 adet Harçlı Islah Sekisi, 2 Adet Kutu Menfez, 5 Adet Miks Eşik ve 1 Adet Kutu Gabion yapım çalışmalarını tamamladık. 8.300 dekar alanı koruma altına aldık.”

ZONG DEPREM ŞEHİTLERİ ANISINA (1)

Editör: Seçkin