Kolombiya hükümeti, 1708 yılında batan ve yaklaşık 570 milyar TL değerinde olduğuna inanılan hazineye ev sahipliği yaptığı düşünülen ünlü batık gemi "Kutsal Gemi Enkazı" veya bilinen diğer adıyla İspanyol kalyonu San Jose'yi kurtarma operasyonunu başlattı. Ancak, batık gemi enkazındaki hazinenin mülkiyeti konusunda bir kriz yaşandığı bildirildi.

haziene denizin dibinde-2

İspanyol kalyonu San Jose, 8 Haziran 1708'de İspanyol Veraset Savaşı sırasında Kolombiya'nın Cartagena limanı açıklarında İngiliz donanması tarafından batırılmıştı. Gemi, İspanya'nın hazine filosunun amiral gemisi olarak görev yapıyordu ve mücevherler ile değerli metalleri düzenli olarak Peru ile İspanya arasında taşıyordu. Ancak 1708'deki son yolculuğunda İngiliz saldırısı sonucu büyük hasar aldı ve 600 kişilik mürettebattan sadece 11 kişi sağ kaldı. Geminin içindeki büyük miktardaki hazinesiyle birlikte battığı söyleniyor.

haziene denizin dibinde

Askeri helikopterler havada çarpıştı: 10 ölü! Askeri helikopterler havada çarpıştı: 10 ölü!

San Jose'nin içinde, 200 ton gümüş, zümrüt ve 11 milyon altın paranın olduğuna inanılan büyük bir hazine bulunuyor. Ancak enkazın tam yeri uzun süre boyunca bilinmedi. Geminin 2015 yılında donanma dalgıçları tarafından keşfedilmesiyle birlikte, hazinenin korunduğu ve ilk günkü gibi durduğu belirtildi.

Kolombiya hükümeti, gemiyi Başkan Gustavo Petro'nun görev süresinin 2026'da sona ermesinden önce su yüzeyine çıkaracaklarını açıkladı. Ancak, hazinenin değeri konusunda 4 ila 20 milyar dolar arasında değişen tahminlere rağmen, mülkiyeti konusunda bir belirsizlik bulunuyor.

haziene denizin dibinde-3

ABD merkezli bir kurtarma konsorsiyumu olan Glocca Morra, 1981 yılında San Jose'nin yerini bulduğunu iddia etti, ancak Kolombiya hükümeti bu iddiayı reddetti ve gemiyi 2015 yılında farklı bir konumda bağımsız olarak bulduklarını savundu. Glocca Morra, Kolombiya hükümetine 10 milyar dolarlık bir borcu olduğunu iddia ederek, hazinenin yarısı için dava açtı ve şu anda Londra'da devam eden bir tahkim davası söz konusu.

Editör: Muhammet