Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği’ni ziyaret etti.

Beraberinde CHP Zonguldak İl Başkanı Murat Pulat, CHP Merkez ilçe Başkanı Ebru Uzun ile birlikte Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Mustafa Sarıoğlu’nu dernek binasında ziyaret eden CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Sarıoğlu ve yönetimini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 13 Ocak tarihinde Zonguldak’ta sivil toplum örgütleri ile yapacağı toplantıya davet etti.

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Mustafa Sarıoğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi:

SARIOĞLU: “BİZİ ÜZENLERİ BİZDE ÜZERİZ”

“Biz aylardır, yıllardır emeklilerin hak ve menfaatleri için bütün siyasi parti liderlerine Sayın Cumhurbaşkanımıza dosya vermemize rağmen, bu sefer verilen zamlarda sükûtu hayale uğradık. Sağ olsun ana muhalefet partisi liderimiz Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Perşembe günü Genel başkanımıza ziyarete gelmek istiyorum dedi ve geldi. Biz de Türkiye çapındaki şube başkanlarımız da oradaydık. Sayın Genel başkanımız konuştu ondan sonra Sayın Kılıçdaroğlu konuştu. Kılıçdaroğlu emeklilerin hak ve menfaatleri ile ilgili haksızlığa uğrayan bütün teşkilatların yanında olduğunu, ama bize biraz sitem ederek bizde de kabahat olduğunu söyledi. Şöyle ki; Türkiye’de 13,5 milyon emekli var. 13,5 milyon da aile bireyleri 27 milyon eder. Aylardır, yıllardır dosya veriyorsunuz, zaman zaman görüşüyoruz fakat sizi dinlemeyenleri, siz de dinlememeniz gerektiğini söyledi bize. Kendisine Türkiye’deki bütün şube başkanlarımız teşekkür ettiler. Genel Başkanımız Satılmış Çalışkan da teşekkür etti. Biz emekliler olarak fazla bir şey istemiyoruz. İnsan gibi yaşamak istiyoruz. Ben 25 sene yer altında kömür kazdım. 10 bin prim günü ödedim. Benim aldığım maaş yeterli değil. Memur, işçi ayrımı da yapılıyor. Memur emeklisine yüzde 30’un üzerine verirken, milyonlarca işçi emeklisine yüzde 25 verildi. Bizim bacılarımız, dul ablalarımıza 600-700 lira. Bu maaşla nasıl geçinileceğini Sayın Kılıçdaroğlu da orada tüm Türkiye’ye hitap etti. Biz bütün muhalefet liderlerine zaman zaman yazılı dosya verdik. Biz yıllarca çalışmış ülkesini, milletini, devletini, bayrağını seven insanlarız. Biz sokakta hak aramadık. Biz bağırmadık, biz çığırmadık. Sürekli şunu söyledik; haklarımızı isterken huzur bozulmasın, istikrar bozulmasın, ülkemiz huzur içinde devam etsin istedik. Bütün iyi niyetlerimize rağmen istediğimiz zam verilmedi, mağduruz onun için biz emekliler olarak üzgünüz. Bizi üzenleri biz de üzeriz diyoruz. Önümüzdeki günlerde bazı liderler aklını başına alacaktır. Bu üzülen emeklilerimizin üzülmemesi için bir şeyler yapacaktır. Yoksa biz gerekli cevabı vereceğiz”” diyerek, derneği ziyaret eden CHP Milletvekili Ünal Demirtaş’a teşekkür etti.

DEMİRTAŞ: “EMEKLİLER ARASINDA AYRIM YAPILMASI YANLIŞ”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ise şunları söyledi: “Her zaman emeklilerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Tabi sebebi ziyaretimizin öncelikli olarak biliyorsunuz Genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu 13 Ocak’ta Zonguldak ilimize gelecek ve burada sivil toplum örgütleri ve muhtarlarla bir araya gelecek. Daha sonra ev kadınları, gençlerle bir buluşması olacak. Bütün gününü Zonguldak’a ayıracak Genel Başkanımız. O etkinlik için sizi davet etmeye geldik. Emeklilerin ne kadar zor koşullarda yaşadığını en yakından bilen bir milletvekiliyim. Tabi gönül isterdi ki emeklilerimizin yaşam koşulları Avrupa’daki emekliler gibi olsun, emeklilerimiz en rahat edecekleri bir dönemde böyle 3 kuruşluk ücretlere mahkum edilmemiş olsaydı diye temenni ediyoruz. Hükümetin son yapmış olduğu emekli zammı bir defa emekliler arasında ayrımcılık ortaya koydu. Memurlara yüzde 30’un üzerinde bir zam, işçi emeklilerine yüzde 25 civarı bir zam. Bu olmaz, bu uygun düşmedi işin açıkçası emekliler arasında bir ayrım yapılması son derece yanlış olmuştur.

DEMİRTAŞ: “EN AZ EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETE EŞİTLENMELİ”

Yüzde 30 oranında yapılan zam da son derece yetersiz bir oran emekliler arasında ayarım yapılıyor, memur emeklisi ile işçi emeklisi arasında bir fark var ama yüzde 30 yapılsa da her ne kadar o zam oranı da son derece düşük. Çünkü zam zaten yılbaşı gecesi yüzde 100’lere varan elektrik zammı ve geçtiğimiz yılbaşından bu güne kadar toplamda yüzde 50’nin üzerinde yapılan doğalgaz zammı ve gıda zamları vs. Bunlar zaten yüzde 25-30’luk zammı o gece geri aldı zaten. Dolayısı ile burada emeklilerimizin yaşam koşullarını iyileştirecek, hiç değilse asgari yaşam düzeyini sağlayacak bir ücret verilmeliydi. Bizim bu konuda yaptığımız önemli çalışmalar var Meclis’te bunu gündeme de getiriyoruz. Ben kendim de kanun teklifi verdim. Bir emekli maaşı en az asgari ücrete eşitlenmeli. Bugün emeklilerimizin nerede ise yüzde 80-90’ı asgari ücretin altında maaşa mahkum durumda, dolayısı ile emeklilerimiz geçinemiyorlar. Emeklilerimiz bayramlarda harçlık veremeyecek durumda torunlarından kaçıyor. Kahveye gidemiyor çay parasını veremiyor. Yani emeklilerimizin başı öne eğilmiş durumda ve birçok emeklimiz yaklaşık Türkiye’de şu anda 6,5-7 milyona yakı emeklimiz geçinemediği için çalışmak zorunda. Yani aç kalmamak için yaşayabilmek için çalışmak zorunda kalan emeklilerimiz var.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi