Zonguldak Valiliği himayelerinde, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, Zonguldak Sanayici ve İş İnsanları Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen “1. Zonguldak Genel Ticaret Fuarı” cumartesi ve Pazar günü gerçekleştirildi.

Fuarın 2. Günü  sunum yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, “Tek ortak gayemiz Zonguldak” diyerek, sektörel girişimin önünün açılması, güç birliği ve lobicilik gibi başlıklarla Zonguldak’ın sanayi ve sektörel anlamda ciddi yatırımlar gerçekleştirildiğini ifade etti.

Demir yaptığı sunumda; “Hepimiz Zonguldak sevdalısı insanlarız. Buraya gelen, destek veren herkesin birinci önceliği Zonguldak’ın daha iyi yerlere gelmesi” diyerek, şunları söyledi:

Burada hepimiz farklı meslek gruplarından, farklı dünya görüşlerinden gelen insanlarım ama tek ortak paydamız Zonguldak’ın daha iyi yerlere gelmesi ve hepimizin gayretleri var. Bazen şunu görüyoruz hemşerilerimizde; kendi baktığı taraftan sadece kısıtlı bir görüş açısı ile meseleye bakınca eksik görmüş oluyoruz. Herkesin niyeti halis herkes Zonguldak’ın iyi olmasını istiyor ama objektif veriler üzerinden, güncel durumu bir değerlendirelim.

“BÜTÜN BİLGİYİ BİR HARMANYALIM ÇÜNKÜ ENERJİMİZİN BİR SINIRI VAR”

Bütün bilgiyi bir harmanlayalım çünkü enerjimizin bir sınırı var. Hepimizin bir vaktinin, zekâsının, sermayesinin, iş bilgisinin bir sınırı var. Sınırlı olan bu kaynağın doğru yönlendirirsek daha iyi neticeler alırız diye konuyu bir toparlayalım istedik.

 Zonguldak bölgesi ön planı çalışıldığında gelişen sanayinin büyük bir endüstri projesinin yaratacağı sorunların çözülmesine odaklanılması tavsiye edilmiş 1964’de. 1997’ye geldiğimizde Zonguldak, Bartın, Karabük bölgesel gelişim projesini DPT ortaya koyduğunda burada sosyoekonomik bir değişim sürecine şiddetle ihtiyaç olduğunu ortaya koymuş. Çünkü değişen dünya, değişen Türkiye ve bölgenin buna ayak uyduramaması söz konusu. ‘Bölge buna ayak uydurmalı, değişimi yönetmeli’ diye işaret edilmiş.2010’da nihayet BAKKA kurulduktan sonra alternatif ekonomik sektörlerin yaratılıp, bölgenin büyük sorunu olan istihdam ve göç sorununun çözülmesini işaret etmiş. 2014’de yine BAKKA’nın yaptığı planda da sektörel çeşitlilik üzerine vurgu yapılmış, ulaşım ve alt yapı çalışmalarının hızlandırılması, turizm ve kırsal kalkınmanın geliştirilmesine işaret edilmiş.

“ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE ÇOK İDDİALI BİR BÖLGEYİZ”

Sektörel gelişim, dönüşüm ve çeşitlenme yine tavsiye ediliyor. Sektörel gelişimden kasıt; biz bazı sektörlerde maalesef yine aynı ülkemizin içinde olduğu durum gibi çok düşük. Yani biz orman ürünleri sektöründe çok iddialı bir bölgeyiz. Batı Karadeniz ormanları Türkiye’nin en çok üretim yapılan ormanlarından birisi.

“BAŞKA SEKTÖRLERİNDE ÖNÜNÜ AÇMAK LAZIM”

Demir çelik sektöründe de benzer bir yapımız var.  Biz Erdemir’in de, Kardemir’in de bölgemizde bulunmasının avantajını çok da kullandığımızı söylemek mümkün değil. Güzel yatırımlar var özellikle Erdemir etrafında. Boru yapıyoruz, profil yapıyoruz, ufak tefek makine yapıyoruz ama işin en katma değerli yerine geldiğimizde örneğin savunma sanayine geldiğimizde maalesef Zonguldaklılar burada da yok. Biz sektörel gelişim konusunu halletmemiz lazım. Mevcutta bulunduğumuz sektörlerde katma değeri artırıp, muhakkak derinleşmemiz lazım. Çeşitlenme konusunda muhakkak bunu da yapmak lazım. Başka sektörlerin de önünü açmak lazım”

2023-03-19_17-04-14

Editör: Muhammet