Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), ülkedeki kuraklık tehlikesine karşı suyun önemine dikkat çekerek tasarruf tedbirlerini açıkladı.

TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Halil Fatih Akgül; ülkemizde içinde bulunduğumuz kış ayında yaşanan kuraklığa dikkat çekti. Suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini belirten Akgül, Günlük alışkanlıkların değişmesi gerektiğini ve bir damla suyun bile milyonlarca kişinin kullandığı düşünülürse çok önemli olduğunu belirtti.

Damlayan musluk 3 metreküplük kayba neden oluyor

TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Halil Fatih Akgül açıklamalarında şunlara değindi;

“Bireysel olarak yapılan israflar içerisinde, su israfı değerlendirildiğinde; damlaya damlaya akan bir musluk, yılda 3 metreküplük su kaybına sebep olmaktadır. Bunun her konuta maliyeti yaklaşık 6 bin TL civarındadır. Türkiye’de yaklaşık 19 milyon konuttan sadece ’unda böyle bir durum olduğunda, oluşan israf yaklaşık 11 milyar TL’dir. Bir kişinin günde iki kez 1 dakika boyunca musluk suyunu kapatmadan diş fırçalaması yılda 8 ton su israfına neden olmaktadır. Bunu, nüfusumuzun %20’sinin yaptığını tahmin ettiğimizde, ülkemizin toplam kaynak kaybı yaklaşık 13 milyar TL olmuş oluyor. Dört kişilik bir ailenin her üyesinin duş süresini 1 dakika kısaltmasıyla yılda 18 ton su tasarrufu sağlanmaktadır. Nehir kenarında olsak dahi suyu israf etmeden kullanmalıyız. Çünkü suyun alternatifi yok. Suyumuzu koruyalım ve tasarruflu kullanalım”

Su tasarrufu sağlamak mümkün

Akgül açıklamalarında, su tasarrufu yapmanın mümkün olduğunu belirterek şöyle devam etti;

“Su tasarruf bilincinin geliştirilebilmesi için günlük alışkanlıkların değiştirilmesi gerekir. Basit ama oldukça etkili olan bu yöntemler ile evlerinizde su tüketimi konusunda tasarruf sağlayın, kuraklığın engellenmesine destek verebilirsiniz. Su tesisatınızı düzenli olarak kontrol ettirebilirsiniz. Böylece muhtemel bir sorunda su kaybını önlemiş olursunuz. Su kaynaklarının git gide azalması sonucu, kuraklık önemli bir sorun haline geldi. Bilinçli tüketimle hem tasarruf sağlamak hem de enerji kaynaklarını korumak mümkün”

Akgül son olarak; Musluk, mutfak, çamaşır, banyo, tuvalet ve bahçe gibi kullanım alanlarında alınacak tasarruf tedbirlerini sıralada ve çatılara yağmur suyu toplama sistemi kurulmasının avantajlarına dikkat çekti. Haber Merkezi

Editör: Seçkin