Zonguldak'ta konut satışları azaldı Zonguldak'ta konut satışları azaldı

Bankaların kredi kartı taksitlerini 9 aydan 2-3 aya indirmesiyle satışlar yüzde 35'e kadar geriledi. Sektör temsilcileri, bankaların 100 liralık alışverişe de 50 bin liralık alışverişe de aynı taksit sınırını uyguladığını belirterek piyasadaki durgunluğa dikkat çekti.

Enflasyonist ortamda yeni zam endişesiyle talep ve fiyat artışları kısır döngüye girerken, kredi kartı taksitlerinin azalması ekonomide soğumaya neden oldu. Yerel seçim öncesi fiyatlarda artış ve kredi kartına taksit sınırı beklentisiyle ilk çeyrekte yükselen satışlar, ikinci çeyrekte yerini durgunluğa bıraktı.

Sektör temsilcileri, bankaların önceden kredi kartıyla yapılan alışverişlerde 9-12 aya kadar taksit imkanı sunduğunu, ancak şu anda bu sürenin en fazla 2-3 aya indirildiğini vurguladı. Bu durumun iç piyasa satışlarında yüzde 20-35 oranında düşüşe yol açtığını belirttiler. Temsilciler, “Bankalar, 100 liralık alışverişte de 50 bin liralık alışverişte de 2-3 taksit yapıyor. Önceden kampanyalarla 3-4 ek taksit daha yapılabiliyordu ve toplamda 9 taksite kadar çıkabiliyordu. Şimdi bu sayı 2-3'e indi. Ekstra taksitlerde vade farkı ve yüksek komisyon oranları var, bu da maliyetleri artırıyor. Bu nedenle piyasada bir durgunluk söz konusu,” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi