Çaycuma Belediyesinden 20 kişilik bir heyet, ilçenin kardeş kenti Agryz’ın konuğu olarak Tataristan’a gidiyor. Heyette Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın yanı sıra belediye meclis üyeleri, belediye personeli ve 10 kişilik halkoyunu ekibi de yer alıyor. 11-12 Haziran’da, çeşitli noktalarda,  Tataristan’ın ulusal bayramı Sabuntay kutlamalarına da katılacak heyet, Kazan Başkonsolosluğu başta olmak bir dizi temasta da bulunacak. Ziyaret sırasında Agryz ve Çaycuma arasında kardeş kent protokolü de imzalanacak. 

ULUSAL KÜLTÜRÜMÜZÜN TANITIMINI YAPACAĞIZ 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “İleriye doğru çok verimli olacağını düşündüğümüz bir kardeş kent çalışmasını daha başlatıyoruz. Kardeş kentimiz Agryz Belediyesinin daveti üzerine 20 kişilik bir heyetle Tataristan’a gidiyoruz. Kardeş Tatar halkının ulusal bayramı Sabantuy kutlamalarına katılacağız. Halkoyunları ekibimiz yapacağı gösterilerle ulusal kültürümüzün tanıtımını yapacak. Bizler de oradaki yerel yetkililerle bir dizi temasta bulunduktan sonra kardeş kent protokolünü törenle imzalayacağız. Gezimiz sırasında ülkemizin Kazan Başkonsolosluğunu da ziyaret edeceğiz” dedi. 

ÜLKESİNE HER ALANDA HİZMET VEREN ÖRNEK BİR BELEDİYE OLMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ 

Bu çalışmaların ülkenin dış politikada belirlediği hedeflere de katkı sunduğunu söyleyen Kantarcı, “Almanya’nın Lennestadt kentiyle geliştirdiğimiz örnek ilişkilerle ile iki halk arasında ön yargıların ortadan kaldırılmasına hizmet derken, ülkemizin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin gelişimiyle tam üyelik hedefimize de katkı sunmaya çalışıyoruz. Saray Bosna Konjic Belediyesi ile geliştirdiğimiz kardeş kent ilişkisiyle, tarihsel bağlarla bağlı olduğumuz kardeş bir halkla ülkemizin bağlarını daha da güçlendirmeye çalışıyoruz. Agryz’la başlattığımız bu ilişki de, ülkemizin, ortak dil, tarih ve kültürel bağlarının bulunduğu Türki Cumhuriyetlerle ilişki ve işbirliğini, her alanda, ortak yarar temelinde geliştirme hedefine hizmet ediyor. Yerelden evrensele uzanan bir çizgide hizmet üreten Çaycuma Belediyesi, ülkesine her alanda hizmet veren örnek bir belediye olmanın gururunu yaşıyor.” dedi.  

ASYA İLE AVRUPA ARASINDAKİ KÖPRÜ ÜLKE: TATARİSTAN 

Tıskaoğlu’ndan Özdemir’e hep destek, tam destek Tıskaoğlu’ndan Özdemir’e hep destek, tam destek

Volga Federal Bölgesi’nde, Volga ve Kama nehirlerinin kesiştiği yerde kurulu olan Tataristan 

Rusya’nın Avrupa’daki ve Asya’daki toprakları arasında bir köprü konumundadır. Başkenti Kazan, olan ülkenin yüzölçümü 67.836 kilometrekaredir. Nüfusu yaklaşık 3,9 milyon olan Tataristan nüfusunun yarıdan fazlasını Tatarlar oluşturmaktadır. Ekonomik gelişmişlik bakımından Rusya’nın önde gelen bölgelerinden birisi olan Tataristan’da madencilik faaliyetleri, imalat sanayi, ticaret, inşaat ve tarımın öne çıktığı görülmektedir. Ülkede çok sayıda Türk firmasının yatırımları mevcuttur. 

BİR DEMİRYOLU KENTİ: AGRYZ 

Tataristan Cumhuriyeti'nde, Kazan'ın 304 kilometre doğusunda Volga havzası üzerinde yer alan bir kasaba olan Agryz, 19.300 nfusa sahip.  Kazan -Yekaterinburg demiryolu inşaatına hizmet eden bir yerleşim yeri olarak kurulan Agryz’a, 28 Ağustos 1938'de kasaba statüsü verildi. Bölgesel merkez ve Udmurtya'yı Tataristan ve Urallar'a bağlayan büyük bir demiryolu kavşağı olarak hizmet veren Agryz istasyonu, Moskova -Kazan -Yekaterinburg , Agryz-Izhevsk ve Agryz- Naberezhnye Chelny –Akbash demiryolu hatlarının kesiştiği noktada yer alıyor. Tataristan Ulaştırma ve Karayolları Bakanlığı Agryz’ı, gelecekte, uluslararası nakliye ve lojistik merkezi olarak planlanıyor.  Bu planlama hayata geçtiği takdirde Agryz Çin ve diğer ülkelere Rusya’dan yapılacak ihracatın kapısı olacak. 

ADINI SABANDAN ALAN BAYRAM: SABANTUY 

Tarihi Volga Bulgarları dönemine kadar uzanan bir Tatar, İdel-Ural, Başkurt ve Kazak yaz festivali olan Sabantuy, ilk başta kırsal alanlarda bir çiftçi festivali olarak kutlanırken daha sonra ulusal bir tatil olarak yaygın şekilde kutlanıyor.  2007'de, insanlığın sözlü ve somut olmayan mirası listesinin başyapıtlarına dahil etmek için aday gösterilen Sabantuy Bayramının kökenleri İslam öncesi döneme kadar gidiyor. Adı Türkçemizde de kullanılan sabandan geliyor.  (Haber Merkezi)

Editör: Murat Barutçu