Bugün itibariyle Kuzey Yarımküre, yılın en uzun gecesini yaşamaya hazırlanıyor. Kış dönümü, Türkiye'nin de içinde bulunduğu kuzey yarım kürede gündüzlerin kısalmaya, gecelerin ise uzamaya başladığı bir döneme işaret ediyor.

Bu yıl perşembeyi cumaya bağlayan geceye denk gelen kış dönümü, Türkiye'nin kuzeyindeki Sinop ilinde 15 saat 6 dakikalık bir geceyi beraberinde getirecek. En kısa gece ise Türkiye'nin Güney'indeki Hatay ilinde, 14 saatlik bir süreyle yaşanacak.

Konser salonuna silahlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var Konser salonuna silahlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Kış dönümü, günün 24 saati içinde gündüz ve gece sürelerinin eşit olduğu anlamına geliyor. Ancak bu tarihten itibaren güneş, kuzey yarım kürede daha alçak bir yörüngeye oturduğu için gündüzler kısalacak ve geceler uzayacak. 23 Aralık'tan itibaren ise günler tekrar uzamaya, geceler ise kısalma eğilimine girecek.

Kuzey Yarımküre'deki bu astronomik olay, hem bilim hem de kültür açısından çeşitli ritüeller ve kutlamalarla da anlam kazanıyor. Yılın en uzun gecesi, birçok kültürde özel ayinlere ve festivallere ev sahipliği yaparken, aynı zamanda doğa olaylarına duyulan hayranlığı da beraberinde getiriyor.

Türkiye'nin dört bir yanında, kış dönümü gecesi ve sonrasında gerçekleştirilecek etkinliklerle, insanlar bu doğa olayının eşsiz güzelliğini ve astronomiyle ilgili bilgi birikimini paylaşma fırsatı bulacaklar. Bu dönem aynı zamanda, yeni bir yılın başlangıcına doğru bir adım atmanın da habercisi olarak kabul ediliyor. Haber Merkezi

Editör: Murat Barutçu