Birbirine komşu iki şehir, iki kulüp. Her ne kadar aynı ligin takımları olmasak da iki ebedi dost, iki ezeli rakibiz. “Dost” kelimesinin altını kalın çizgiyle çiziyorum. Zonguldak ile Karabük kardeş iki şehirdir. Zonguldak’ta Karabüklü, Karabük’te Zonguldaklı sayısı çoktur. Biri yıllar önce diğerinin bağrından kopmuştur. Dolayısıyla suni gerginliğe lüzum yoktur.

Açık ve net ifade ediyorum, biz iki şehir kardeşiz. Bu futbolda da böyle. Ezeli rakibiz ama ebedi kardeş, ebedi dostuz. Kardeş kardeşi üzmez, dost dostta kötü laf söylemez.

Hayat kısa, birbirimizi kırmaya gerek var mı? Deprem gecesi nice insanlar, nice kardeşler, nice sevgililer birbirine küstü, sabah uyanamadılar, küs olarak gittiler. Bundan daha acı daha ne olabilir ki? Biraz empati yapın lütfen.

Bu konuda şimdilik söyleyeceklerim bunlar... Malum acımız büyük, acımız derin, acımız taze.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem büyük yıkım oluşturdu. Hatay’da, Kahramanmaraş’ta, Gaziantep’te, Adıyaman’da, Diyarbakır’da ve diğer birçok şehirde canımız yandı, canlarımız gitti, canlarımız yarım kaldı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza da acil şifa diliyorum.

Şimdi ülke olarak tek yürek olduk yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. 7 yaşındaki çocuktan tutun, 77 yaşındaki amcamıza kadar tüm herkes depremzedeler için seferber olmuş durumda. Kimi kumbarasını patlatıyor ne çıkarsa elleriyle teslim ediyor, kimi umreye gideceği parasını bağışlıyor. Biz millet olarak gerçekten çok başka bir milletiz. Söz konusu vatan olunca, gerisi sadece teferruat kalıyor.

Futbol camiası da depremzedeler için kenetlenmiş durumda. Üst ligi, alt ligi demeden her kulüp kendi gücü nispetinde gereğini yapıyor. Mesela bu akşam UEFA Konferans Ligi Play-Off grubunda, Şenol Güneş Spor Kompleksi’nde Trabzonspor ile Basel arasında oynanacak maçta, tribünde Trabzonspor taraftarının yanı sıra Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray taraftarı da olacak. Renk ayrımı gözetmeksizin depremzedeler için kenetlenecek olan taraftarlar, tüm dünyaya birlik-beraberlik mesajı vereceği gibi elde edilecek gelir depremzedelere bağışlanacak.

Yine depremzedeler için bir başka maç organizasyonu, İşçi Milli takımı Zonguldak Kömürspor ile Karabük İdmanyurdu arasında düzenlenecek. Yani bir zamanların Zonguldakspor’u ile Karabükspor’u karşı karşıya gelecek. En başta dediğimiz gibi iki ezeli rakip ama ebedi dost.

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından onaylanan karşılıklı maçların ilki 22 Şubat Çarşamba günü Zonguldak’ta, ikincisi 26 Şubat Pazar günü Karabük’te oynanacak. Her iki maçın başlama saati 14.00.

Burada maç araç, asıl amaç depremzedelere yardım. Karaelmas Kemal Köksal Stadı’nın kapasitesi şuan 7 ila 8 bin arasında değişiyor. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nın kapasitesi ise 11 bin 378. Bilet fiyatları bir-iki gün içinde iki kulüp yönetimi tarafından açıklanacak.

Amacımız depremzedelere yardımsa, hem Zonguldak’ta, hem de Karabük’teki maça ilgi çok büyük olmalı. Birlikten kuvvet doğar misali.

Nasıl ki tüm Türkiye’ye dün akşam bütün televizyonlarda ortak yayınlanan yardım kampanyasında “tek yürek” oldu, Zonguldak ile Karabük de 22 ve 26 Şubat tarihlerinde “tek yürek, tek bir şehir” olmalı.

Sakına maçlar çift taraflı oynanacak diye Zonguldak’taki maça Karabük taraftarı, Karabük’teki maça Zonguldak taraftarı gitmemezlik yapmasın. İki şehir arasındaki yol mesafesi 1,5 saat.  Dolayısıyla Zonguldak’taki maçta da, Karabük’teki maçta da tribünler fuul dolu olmalı. Hatta iki takım taraftarı maçı yan yana, kardeş kardeşe, omuz omuza izlemeli.

Bilet satışına gelince...

İnternet üzerinden online satış zor gibi ama elden satış, maç günü değil de maçtan iki-üç gün önce en işlek cadde, sokak ya da AVM'de organize edilebilir. İşi ya da özel sebeplerden dolayı maça gelemeyecek futbolsever olsa bile, bu sayede en azından bilet alıp yardım görevini yerine getirebilir.

Eminim ki maça gelmese bile 2 bilet, 5 bilet, 10 bilet, 20 bilet demeden yardım etmek isteyen o kadar çok duyarlı vatandaş olacak ki... Bana bile dünden bu yana “Nereden bilet alabiliriz?” diye soran duyarlı kişi sayısı oldukça fazla. 

Ayrıca bu iş, sadece taraftar özelinde organize edilecek bir iş değil. Öyle bir organizasyon düzeni kurulmalı ki, Zonguldak ve Karabük’teki milletvekilleri, siyasiler, bürokrasiler, sivil toplum kuruluşları, dernekler, dev sanayi kuruluşları, holdingler, işadamları bu organizasyona bir şekilde dahil edilmeli. Mesela toplu bilet alımları ortaya müthiş bir sonuç çıkarır.

Yoksa böylesi anlamlı bir organizasyonu sadece tribünle ya da taraftar sayısıyla sınırlı tutarsak, elde edilecek gelir beklenenden çok az olur. Ne kadar çok gelir elde edilirse, o kadar çok depremzede vatandaşımıza el uzatmış oluruz, o kadar çok büyük bir iş başarmış oluruz.

Editör: Hüseyin EKİNCİ