Boşanma davaları, eşler arasında anlaşmalı ya da çekişmeli olabilir. Anlaşmalı boşanma, eşlerin boşanma koşulları konusunda anlaşmaya varmaları ve mahkemeye birlikte başvurmaları durumunda gerçekleşir. Çekişmeli boşanma ise, eşlerin boşanma sebepleri veya sonuçları konusunda anlaşamadıkları ve mahkemenin bu konuları karara bağlaması gerektiği durumlardır​​.

Boşanma Davasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Boşanma davası açarken, Türk Medeni Kanunu'nda belirtilen boşanma sebeplerinden birine dayanmak ve bu sebebin varlığını ispat etmek gerekir. Bunlar arasında zina, terk, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, akıl hastalığı, suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme ile şiddetli geçimsizlik (evlilik birliğinin sarsılması) sebepleri bulunur. Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma davası çekişmeli boşanma davası veya anlaşmalı boşanma davası olarak açılabilir. Diğer sebeplere dayanılarak açılacak olan boşanma davalarının anlaşmalı boşanma davası olarak açılması mümkün değildir, ancak bu sebeplere dayanılarak açılan davalar da yargılamanın her aşamasında anlaşmalı boşanma protokolü sunularak anlaşmalı boşanma davasına çevrilebilir.

Boşanma davasında sunulan delillerin, hukuka uygun olarak elde edilmiş olması şarttır. Örneğin, zina sebebiyle açılan bir boşanma davasında, zina eyleminin kanıtlanması gerekmektedir​​. Bunun için kullanılacak olan ses ve görüntü kayıtlarının hukuka uygun olarak elde edilmemiş olması(örneğin casus yazılım ile elde edilmiş olması) halinde bu delillere dayanılarak hüküm kurulması mümkün olmayacağı gibi casus yazılım ile karşı tarafın ve 3. kişilerin kişisel veri gizliliğini ihlal eden kişi hakkında cezai işlem dahi uygulanabilir.

Boşanma sürecinde tarafların mal paylaşımı, yoksulluk nafakası ve varsa ortak varlıkların paylaşımı gibi mali konuların da dikkate alınması gerekir​​. Bunun yanında, eğer boşanma davasının tarafı olan çiftin müşterek çocukları varsa, onların velayeti ile iştirak nafakası gibi konuların mahkeme tarafından hakkaniyet çerçevesinde değerlendirilmesi önemlidir​​.

Boşanma Davaları Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Anlaşmalı boşanma genellikle daha kısa sürer ve tarafların anlaşmasıyla genellikle tek celsede sonuçlanır. Anlaşmalı boşanma davası süreci, anlaşmalı boşanma davasının görüleceği mahkemenin duruşma ve iş yoğunluğuna göre ortalama 1-3 ay kadar bir sürede tamamlanabilmektedir. Alanında uzman bir anlaşmalı boşanma avukatı, bu süreyi birkaç hafta kadar kısaltabilir. Çekişmeli boşanmalar ise daha uzun sürebilir ve daha karmaşık bir süreçtir​​. Çekişmeli boşanma davasının ne kadar süreceği konusunda “çekişmeli boşanma davası nasıl açılır?” sorusunun cevabı da önem arz etmektedir. Çünkü örneğin terk nedeniyle boşanma davasının ilk derece yargılaması, tebligat sürecinin sorunsuz bir şekilde yürütülmüş olup olmamasına göre 6 ay ile 1 sene kadar bir sürede tamamlanabilirken; şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası ortalama 1.5-2 yıl kadar sürebilmektedir.

Bireysel Yatırımcı için Borsa 101 Bireysel Yatırımcı için Borsa 101

Kaynak: https://www.delilavukatlik.com

Editör: Muhammet