Serik-Zonguldak Kömürspor maçına 1. Ligde düdük çalan A klasman hakemi atandı Serik-Zonguldak Kömürspor maçına 1. Ligde düdük çalan A klasman hakemi atandı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından 2010 yılından bu yana yarı profesyonel lig adı altında tüm illeri kapsayacak şekilde uygulanan Deplasmanlı Bölgesel Amatör Lig’in akıbetiyle ilgiyi ortaya çok önemli ve ciddi bir iddia atıldı. Sosyal medyada, dünden bu yana tüm Bölgesel Amatör Lig sayfalarında dönen ve artık dilden dile dolaşan bu iddia, Bölgesel Amatör Lig’in kaldırılıp yerine uzun zamandır üzerine çalışmaların yapıldığı hatta taslağı bile hazır halde olan 4. Ligin kurulacağı yönünde.

Şimdilik iddiadan öte olan 4. Lig’in kurulup kurulmayacağı, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetim kurulu toplantısı ve tüm Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) başkanlarının katılacağı Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK) toplantısında gündem konusu olacak.

2010 yılından bu yana aralıksız 13 yıldır uygulanan Bölgesel Amatör Lig, özellikle terfi (yükselme) ve tenzillerde (düşme) uygulanan farklı statüyle eleştirilerin sürekli odak noktası oldu.

Kimi zaman grup şampiyonlarının direkt çıktığı, kimi zaman ise Play-Off sisteminin uygulandığı Bölgesel Amatör Lig, tenzillerde ise kafa karıştırıcı bir statüye sahipti.

Gruplarda puantaj cetvelinin son iki basamağında yer alan takımların direkt bir alt lige düştüğü, ayrıca 2, 3, 4 ve üzerinde sayıyla temsil edilen şehirlerde takımların kendi aralarındaki sıralamasına göre en altta olanın doğrudan küme düştüğü, hemen üzerindekinin de baraj maçına kaldığı statü uygulaması, haksız rekabet ortaya çıkardığından dolayı her daim eleştiri aldı.

Geçmiş sezonlarda olduğu gibi bu sezon da kulüpler tarafından tüm platformlarda eleştirilerin odak noktası olan, spor programlarında yeniden dizayn edilmesi yönünde bahsi geçen statünün değişmesi yönünde oluşan gündem, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) bünyesindeki Amatör İşler Kurulu ve TASKK’ı harekete geçirdi.

Kısa bir süre önce sona eren 2022-2023 sezonunun hemen ardından yeni sezona dair toplantı organize eden Amatör İşler Kurulu ve TASKK, Bölgesel Amatör Ligi geçmişten günümüze tüm detaylarıyla masaya yatırıp ele alacak.

Toplantıda, Bölgesel Amatör Ligin tamamen kaldırılıp yerine 4. Ligin kurulması ilk gündem maddesi olacak.

Alt lig olarak lanse edilen TFF 2 ve 3’üncü Lig gibi profesyonel bir statüye sahip olacak 4. Lig, kulüplerin mali yapıları göz önünde bulundurularak gruplara bölgesel olarak ayrılacak. Böylelikle uzak mesafe deplasmanlarının önüne geçilip zaten maddi yönden büyük problemler yaşayan kulüplerin ekonomik açıdan daha fazla sıkıntı içine girmemeleri sağlanacak.

Kurulması halinde 4. Lig’le ilgili edinilen senaryolar şimdilik bu yönde.

4. Lig’den vazgeçilip Bölgesel Amatör Ligin yeniden devam etmesine karar verilirse, Amatör İşler Kurulu tartışmaların hedef noktası haline gelen statü üzerinde oynama yapıp terfi ve tenzillere yeni düzenleme getirecek.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Hüseyin EKİNCİ