Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde bir yılda tam 57 bin 15 sarsıntı kaydedildi. Bu süreçte 20 bin 761 deprem ile en fazla sarsıntının meydana geldiği il Kahramanmaraş oldu. Afete dirençli şehirler oluşturmanın ve afete hazırlığı en üst seviyeye çıkarmanın yolunun yolunun eğitimden geçtiğini belirten Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, 'afet yönetimi'nin üniversitelerde ders olarak verilmesi önerisinde bulundu.

KBÜ’lü iki hakem WTT Feeder Cappadocia Masa Tenisi Turnuvası'nda görev aldı KBÜ’lü iki hakem WTT Feeder Cappadocia Masa Tenisi Turnuvası'nda görev aldı

Ulusal basında yer alan haberlere göre Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta art arda meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ili büyük yıkıma uğrattı. Üzerinden yaklaşık bir yıl geçen depremlerin acıları halen tazeyken, Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, deprem bölgesinin bu süre içerisindeki deprem hareketliliğine ilişkin bilgi verdi.

'EN FAZLA CAN KAYBINA VE YIKIMA NEDEN OLAN DEPREM OLDU'

Dünya genelindeki deprem verilerine göre 2023'te en fazla can kaybının 6 Şubat'taki depremlerde meydana geldiğine dikkati çeken Özmen, "Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ili doğrudan 7 ili de dolaylı şekilde etkileyerek toplam 18 ilde hasara neden oldu. Bu depremler, Türkiye'de son yüzyılda en fazla can kaybına ve yıkıma neden olan, en geniş alanı etkileyen ve en fazla sayıda binanın yıkılmasına ve en fazla ekonomik kayıp yaşatan depremler olarak kayıtlara geçti." değerlendirmesini yaptı.

Depremlerden doğrudan etkilenen 11 ilde ülke nüfusunun yüzde 16,4'ünün yaşadığına işaret eden Özmen, şöyle konuştu:

"Türkiye yüzölçümünün yüzde 14'ünün doğrudan etkilendiği 11 ilde, 6 Şubat 2023'ten bu yana 57 bin 15 deprem meydana geldi. Yani deprem bölgesi günde ortalama 156, haftada 1096 ve ayda 4 bin 751 depremle sarsıldı. 6 Şubat 2023'ten bugüne son bir yılda 20 bin 761 deprem ile en fazla sarsıntının meydana geldiği il Kahramanmaraş oldu. Bu verilere göre Kahramanmaraş, günde ortalama 56, haftada 399, ayda 1730 deprem yaşadı. Depremlerin en fazla görüldüğü diğer iller ise 15 bin 965 sarsıntıyla Malatya, 6 bin 104 sarsıntıyla Adıyaman ve 5 bin 105 depremle Adana oldu." (Haber merkezi)

Editör: Murat Barutçu