Şair Oktay Rifat, 1937’de Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirir. Doktora yapmak için Maliye Bakanlığı bursuyla Paris’e gider, ancak 1940’ta İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla öğrenimini yarıda keserek yurda döner. Askerlik hizmetini yaptıktan sonra Maliye Bakanlığı’nda ve Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nde çalışır; bir süre de Ankara ve İstanbul’da serbest avukatlık yapar.

Emekli maden işçisi, Maden Müzesi'nde madencileri anlatan resimlerini sergiledi Emekli maden işçisi, Maden Müzesi'nde madencileri anlatan resimlerini sergiledi

Oktay Rifat askerliğini Zonguldak'ta yapmıştır. Zonguldak valisi Halit Aksoy’un kızı Türkan Hanım’la tanışır ve 13 Şubat 1943’te evlenirler.

Şair Oktay Rıfat evlenme arifesinde Şevket Rado’ya yazdığı mektupta sevinç içindedir:

“Çok sevgili kardeşim Şevket, Ben bekarlar kralı, gece kuşu Oktay Rifat, on güne kadar evleniyorum. Kâğıtlarım askıda… Ben hiç değişmedim; eski hamam eski tas. Yalnız deli gibi aşığım ve hanımımın emri veçhile erken yatıp erken kalkıyorum. Sigarayı azaltmaya çalışıyorum.”

Ancak bu evlilik maalesef uzun sürmez. Vali kızı Türkan Hanım, 10 Temmuz 1943’te böbrek hastalığı nefritten yaşama veda eder. Zonguldak'ta büyük bir törenle toprağa verilir...

Zonguldak Nostalji

Editör: Murat Barutçu