Türkiye genelinde konut sorunu hala devam ederken, bazı şehirlerde ise kiralık daire fiyatları adeta kabul edilmez boyutlara ulaşıyor. Fahiş kira artışı sorunu, hem ev sahipleri ile kiracıları arasında sorunlara neden oluyor hem de konut piyasasında dengesizlikleri artırıyor.

Kiralık ev ve konut fiyatlarında yaşanan kontrolsüz artış, kiracılar ile ev sahiplerini zaman zaman karşı karşıya getirirken, bu soruna kesin bir çözüm bulunamıyor. Konu ile ilgili Zonguldak’ta da büyük mağduriyet yaşanıyor.

Ancak bu konu ile ilgili ‘Emsal karar’ yöntemine geçilmesi planlanıyor. Bu yöntemde eş değerde ve özellikte olan evlerin kiralarının aynı olması istenecek. Anlaşmazlıklar durumda ise konu arabuluculara taşınacak. ‘Arabuluculuk sistemi’ ise 1 Eylül itibariyle uygulanmaya başlanacak.

ÖĞRENCİLER ZORLUK YAŞIYOR!

Yeni müfredat bugün açıklanıyor! Yeni müfredat bugün açıklanıyor!

Öte yandan, üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala, ülke genelinde olduğu gibi Zonguldak’ta da öğrenciler ev bulmakta zorluk çekiyor. Önceki yıllarda evi kiralayan öğrencilerin, başka öğrencilere evi devretmesi nedeniyle kiralık ev sayısı oldukça az.

Evlerin devredilmesinin ardından, boşta kalan kiralık konutlar ise ilana düşüyor. Bu durum kira artışlarını doğrudan etkiliyor.

FİYATLAR DUDAK UÇUKLATIYOR

Üniversite tercihlerinin sonuçlanmasının ardından Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’ni kazanan öğrenciler, aileleriyle birlikte ev bakmaya başladılar. Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarına alınabilecek öğrenci sayısının sınırlı ve özel yurt fiyatlarının da dudak uçuklatacak miktarda olması nedeniyle evlere yönelen öğrenciler, umduklarını ise bulamıyorlar. Yüzlerce öğrenci şu an için ev bulamamaktan ve kiraların çok yüksek olmasından şikayet ediyor.

Aynı zamanda evlerde kalacak öğrenci sayısı ise maliyeti düşürme adına artacak. Kirayı daha az miktarda ödemek adına öğrenciler ev arkadaşı sayısını artıracak.

Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Editör: Murat Barutçu