Son günlerde gündemi meşgul eden bir konu, bedelli askerlikle ilgili yeni düzenlemeler ve özellikle sosyal medyada dolaşan 'kışlasız askerlik' beklentileri oldu. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Şimdi neredeyse evlerinde askerlik yapmak istiyorlar. Bir de onlara para gönderelim. Böyle şey olur mu?" ifadelerini kullanarak tepki gösterdi. Gazeteci Fatih Altaylı ise Bakan Güler'e hak verirken, aynı zamanda 'askerlik ekonomisi'ne dikkat çekti.

Bedelli askerlik uygulaması, 2019 yılında çıkarılan yasa ile kalıcı hale getirilmişti. Şu anda 1 aylık temel eğitimini alanlar askerlik görevini tamamlamış sayılıyor. Normal askerlik süresi ise 122 bin TL ödenerek 6 aya indirilmiş durumda.

Bolu Belediyesi “Doğa Etkinlikleri” 8 Mayıs’ta Başlıyor Bolu Belediyesi “Doğa Etkinlikleri” 8 Mayıs’ta Başlıyor

Sosyal medyada son zamanlarda dolaşan 'kışlasız askerlik' beklentileri, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'i rahatsız etti. Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuşan Güler, yapılan düzenlemelerin bedelli askerlik isteyenlerin taleplerini dikkate alarak yapıldığını belirtirken, evlerinde askerlik yapmak isteyenlerin taleplerine karşı eleştirel bir tutum sergiledi.

Gazeteci Fatih Altaylı ise Bakan Güler'e hak verirken, aynı zamanda Türkiye'deki 'askerlik ekonomisi'ne işaret etti. Altaylı, "Valla Yaşar Paşa haklı ama o da yapıldı. Bu ülkede bankamatike para yatırarak hiç kışlaya gitmeden askerlik yapanlar da oldu. Bence yanlış da değil. Binlerce insan otobüsle, uçakla, vapurla neyse artık askere gidiyorlar. Paraya yazık" dedi.

Altaylı'nın değerlendirmelerine göre, askerlik ekonomisi, özellikle küçük şehirlerde lokantalar, oteller gibi işletmelerin ayakta durmasına katkı sağlamaktadır. Ancak, bu durum bazıları tarafından eleştirilirken, Bakan Güler'in de tepkisini çekmiş gibi görünüyor. /Haber Merkezi

Editör: Murat Barutçu