Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde il genelinde görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Jandarma Askeri Gazino Zonguldak Orduevinde düzenlenen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü programına Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Özel idaresi Genel Sekreteri Ahmet Güral Karayılmaz ve gazeteciler katıldı.

Gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutlayarak sözlerine başlayan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, şunları söyledi:
BASININ ROLÜ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

“Basın dünyada demokrasinin olmazsa olmazı olarak kabul ediliyor. Basının rolü her geçen gün artıyor. Çünkü artık iletişimin, ulaşımların kolaylaşmasıyla artık haberlerin anlık ulaşma gibi bir yönü oluştu. Eskiden haberlere bir gün sonra gazetelerden bakılır takip edilirdi ama şimdi dakikasında dünyanın her yerinde o haberi görmek mümkün. Eskiden haberler bu işin uzmanları tarafından hemen haberleştirilip gazetelerde, televizyonlarda olurken bugün herkes bir taraftan basın rolünü üstlenmiş durumda. Elinde bir telefon var ise güzelde cümleler kurabiliyorsanız artık dünyanın her yerinde haberi ulaştırma imkanınız var. Bu hem zorlukları hem de fırsatları beraberinde getiriyor. Biz fırsatları beraberinde getirsin istiyoruz. İyiliklere vesile olsun yanlış yapılan var ise de bunlardan ders alarak gerek kamu görevlileri gerekse diğer vatandaşlarımız bunlardan ders alarak doğruyu, güzeli, iyiyi yapsın ve bu yönde biraz daha ilerlesin istiyoruz.

BASININ İNSANI MEMNUN ETMEK GİBİ BİR GÖREVİ YOK

Basın mensupları yaptığı işin gereği olarak ister istemez memnuniyetsizlikleri de beraberinde getiriyor. Burada memnuniyetsizliği daha ön planda tutmaktan ziyade haberin doğruluğunun ön planda tutulması gerekir. Haber doğru olduktan sonra insanlar memnun olmasa da olur. Basının insanları memnun etmek gibi bir görevi yok. Ama haberin doğruluğu çok önemli! Doğru haberi vermek basına güveni artıracaktır.

İNSANIN OLDUĞU YERDE HER ZAMAN YANLIŞ YAPILACAKTIR

Biz kamu görevlileri olarak hem Zonguldak’ta yaşayan insanlarımızın refahını, huzurunu artırmaya yönelik hem de Zonguldak’ın genel olarak imarına katkı sağlayacak görevler içerisindeyiz. Devletimizin birçok alandaki görevini değişik kurumlar, kişiler üstlenmiş durumda. Basında aslında bu yapılan kamu hizmetlerinin hem zaman zaman öncüsü, zaman zaman da yapılmayanların eleştiricisi olması gerekir ki bizlerin dinamizmini, gayretini daha ileri bir düzeye çıkarsın. Zaman zaman bunun iyi örneklerini görüyoruz ama bunun daha fazla artmasını isteriz. Kamu olarak yanlış yapılanlar vardır insanın olduğu yerde her zaman yanlış yapılacaktır. Kamudaki bir yanlışın yine kamunun kendi çerçevesinde mevzuat öngördüğü şekilde kamunun kendi cezalandırma yöntemleri, usulleri vardır. Ama basının insanların kişilik haklarına, insanların özel hayatlarına, insanların ailelerine fazla girmeden mümkünse hiç girmeden işine odaklanarak kamu görevlisinin veya herhangi bir kişinin işine odaklanarak, yaptığına odaklanarak haber yapılması o haberin değerini artırır.

HERKES ZONGULDAK PAYDASINDA BİRLEŞMEK ZORUNDA

Hepimiz için Zonguldak paydasındayız. Herkes Zonguldak paydasında birleşmek zorunda bunun başka bir yolu da yok. Herkes kendi çapından bir tarafa çekerse bunun zararını Zonguldak ve Zonguldaklılar çeker. Onun için hepimize Zonguldak paydasında birleşmek düşüyor. Ben ilk göreve geldiğimde doğalgaz daha bulunmadığı bir dönemde şehirde ciddi bir moral bozukluğu vardı, stres vardı. Doğalgazın çıkması ki Mart ayında inşallah vatandaşın kullanımına sunulacak ve diğer yatırımlarında biraz görünür olmasıyla beraber Zonguldak’ta yeniden bir kendine güven geldi. Bunu OSB'lerde çok rahat görebiliyoruz. 2 buçuk yıl önce ben geldiğimde Çaycuma OSB’de yüzde 20 boş vardı, Ereğli OSB’de yüzde 20 boş vardı, Alaplı OSB daha faaliyete geçmemişti. Bugün itibariyle Çaycuma OSB doldu şuanda kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Ereğli OSB doldu 2. OSB’nin başvurusu yapıldı. Alaplı OSB’nin şuanda yüzde 80 tahsisi yapıldı. Gökçebey OSB şuanda çok talep gören bir alanda ve şuanda imar planı çalışmalarına başlıyoruz. Tarıma dayalı OSB’nin altyapı çalışmaları bitti Mart ayından itibaren seraların kurulmasıyla ilgili vatandaşlarımızın girişimleri olacak.

UNESCO JEOPARKLA İLGİLİ BAŞVURUMUZU KABUL EDERSE ŞEHRİMİZ BİR MARKA DEĞER DAHA KAZANMIŞ OLACAK

Daha önce şehirde sadece kömüre dayalı bir ekonomi varken şuanda artık çok farklı alanlarda ekonominin, kalkınmanın, kırsal kalkınmanın harekete geçtiğini görüyoruz. Turizmle ilgili alanda burada daha önce “burada turizm mi olur boşa uğraşılıyor” gibi bir şeyler görebiliyorduk ama bugün her ne kadar istediğimiz alanda değilsek te turizm olabileceğini hep beraber görmeye başladık. Yapılanların yanında esas önemli tarafı da UNESCO’ya Jeoparkla ilgili başvurumuzdur. UNESCO eğer bunu kabul ederse şehrimiz bir marka değer daha kazanmış olacak. Bugün itibariyle UNESCO’dan ön ülke bölümünü geçtik. Haziran, Temmuz gibi buraya heyet gelecek ve inceleme yapacak biz eğer UNESCO tarafından Jeopark unvanını alabilirsek ülkemizde 2. Jeopark olmuş olacağız. Bu çok önemli marka değeridir.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi