Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde alınan servis ücretlerini denetlediklerini duyurdu. Bakanlık söz konusu denetlemeler için 81 ile talimat yazısının gittiğini belirtti. Denetimlerde 384 ürün için toplamda 834 bin 48 lira idari para cezası uygulandı.

Ulusal basında yer alanr haberlere göre Ticaret Bakanlığı fiyat ve etiketlere yönelik yönetmeliği hatırlatarak restoran ve kafelerde alınan ücretlerin de denetlendiği hatırlatıldı Bakanlığın bugün yaptığı açıklamada, "81 Ticaret İl Müdürlüğümüz de denetimleri bu hususlarda yoğunlaştırmak üzere talimatlandırılmıştır" denildi. Yönetmeliğe uymayanlara denetimlerde idari para cezası kesildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "19.12.2023 tarihinde 32404 sayılı Resmi Gazete'de Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına dair yönetmelik yayımlanmıştır. Söz konusu yönetmelik ile lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işletmelerde, tarife ve fiyat listelerinin iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılması, takılması veya konuşması zorunlu hale getirilmiştir." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Ayrıca yönetmelikte tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların dışında servis ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret alınması halinde bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi gerektiği düzenlemesine yer verilmiştir.

Konumuz deprem Konumuz deprem

Söz konusu düzenlemelere ilişkin uygulamada ortaya çıkabilecek muhtelif hususları içerir bilgilendirme yazılarımız TOBB ve TESK ile paylaşılarak sektörde faaliyet gösteren satıcı ve sağlayıcılara duyurulmak üzere iletilmiştir.

Ayrıca 81 Ticaret İl Müdürlüğümüz de denetimleri bu hususlarda yoğunlaştırmak üzere talimatlandırılmıştır.”

Tüm bu talimatlara rağmen Zonguldak’ta özellikle kent merkezinde kafe ve restoranlar fiyatlarını işyerinin fazla görünmeyen bir yerine astıkları ve üstündeki yazıları çok küçük olan tabelalarla duyuruyorlar.

Bir kahvenin Bodrum ve Marmaris gibi turistik merkezlerden bile pahalı olarak 60-70 liraya satıldığı bu yerleri yetkili makamlar uyarmıyor ve bu nedenle de halk soyuluyor.

Kaynak: Haber Merkezi