Zonguldak Kilimli İlçesine bağlı 750 haneli Türkali köyünde muhtarlık yapan 2 çocuk babası 42 yaşındaki Bahattin Durgut, 2021 yılı Nisan ayında geçirdiği talasemi hastalığı nedeniyle yaşamını yitirmişti. Ardından Haziran ayında yapılan ara seçimlerde muhtarlık görevini, 4 çocuk, 8 torun sahibi baba Mehmet Durgut  kazanırken, muhtarlık görevini yaparken hayatını kaybeden oğlunun bıraktığı işleri yapmaya devam etti.

Kilimli İlçesine bağlı Türkali Köyü Mustakimler Mahallesinde Milli Eğitimin eski okulu, Zonguldak Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Özel İdare tarafından tamir ve bakımı yapılarak, ölen muhtarın adının verildiği Bahattin Durkut Türkali Köy Yaşam Merkezi  düzenlenen tören ile hizmete açıldı.

Türkali köyünde düzenlenen törene,  AK Parti Milletvekili Muammer Avcı, Kilimli Kaymakamı Necdet Özdemir, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Mustafa Çağlayan, İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, Kilimli Belediye Başkanı Kamil Altun, AK Parti Kilimli İlçe Başkanı Sedat Demirci, İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas, Kilimli İlçe Jandarma Komutanı  Cengiz Kaya, okul öğretmenleri, İl Genel Meclisi üyeleri Sebahattin Gülay, Necati Akyol, Kilimli Belediye Meclis üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

Açılış öncesi Kur’an-ı Kerim okunurken, dua edildi. Ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Programda ilk olarak Türkali Köyü Muhtarı Mehmet Durgut yaptığı konuşmada,  “Kilimli Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Özel İdare katkısıyla Köy Yaşam Merkezi Projesi sayesinde kullanılmayan köy okulu binaları, köylerin kalbi olacak yaşam merkezine dönüştürülmektedir. Bu proje kapsamında köyümüz de bir yaşam merkezine kavuştu. Köy Yaşam Merkezi haline getirilmesinde katkısı bulunan başta Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

AK Parti Kilimli İlçe İl Genel Meclisi üyesi Sebahattin Gülay yaptığı konuşmada, “Burası Milli Eğitimden atıl kalan ve kapatılan bir okulumuzdu. Sayın Kaymakamımız ve ilçe müdürlüğümüz ile bakanlığımızın talimatları gereği Köy Yaşam Merkezlerini köylerimizde oluşturmak için bizde kollarımızı sıvadık. Kaymakamımızın önderliğinde taşın altına elimizi koyduk. Burada çok güzel bir şey ortaya çıktı. Çocuklarımızın oynayabileceği, gençlerimizin, bayanlarımızın spor yapabileceği bir parkı yaptık. Geleceğimizin mirası olan çocuklarımızın kendilerini geliştirebilmek için Köy Yaşam Merkezi adı altında tamirat ve tadilatlar yaptık. Bundan sonra Halk Eğitimimiz ile beraber eğitim vermeye başlayacağız. Bu tesisin öncelikle Türkali’ye, köylülerimize, hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Rahmetli Bahattin Durgut’unda kuranını yaptık. Bu manada ismini vermekte bize destek olan Sayın Kaymakamımıza minnettarız. Bahattin kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Milletvekili, muhtarlar ve belediye başkanları el ele Milletvekili, muhtarlar ve belediye başkanları el ele

İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli: de konuşmasında, “Burası çok güzel bir sosyal tesis haline geldi. Bizim amacımız özellikle 2005 yılından sonra 5302 sayılı yasadaki değişiklikten sonra köylerimizde yaptıklarımız ortadadır. İnşallah durmadan devam edeceğiz. İl Özel İdaresi olarak bizim sadece görevimiz yol, su, kanalizasyon yapmak değil özellikle köylerimizde bu tür yaşam alanlarını kazandırmamız gerekiyor. Burada da çok güzel bir çalışma olmuş. Buranın en büyük ehemmiyeti bana göre rahmetli çalışma arkadaşımız Bahattin Durgut’un ismini taşıyor olması. Ben kendisine rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. İnşallah insanlar burada Bahattin Durgut’u hatırlayarak Halk Eğitim Merkezimizde güzel çalışmalara imza atarlar” diye konuştu.

Kilimli Belediye Başkanı Kamil Altun da, “Yaz aylarının çoğu gününü Türkali ve Göbü’de geçiriyorum. Özellikle son yıllarda köylerimizde yapılan bu yatırımlarla beraber köylerimiz gerçekten yaşanabilir yerler haline gelmeye başladı. İnsanlarımız görüyoruz ve duyuyoruz artık şehir merkezlerinden köylerine yerleşmeye başladılar. Burasıda muhteşem bir eser olmuş. Öncelikle gençlerimize ve Türkalili hemşerilerimize hayırlı olsun. Rahmetli Bahattin Muhtarımızla kısa bir çalışma imkanımız oldu. Mekanı cennet olsun. İsmi de bu yaşam merkezine çok yakışmış” dedi.

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı: “Bizler şunu çok iyi biliyoruz bu tip köy yaşam merkezleri bizler için çok kıymetli. Bunlar köylerimizin, şehirlerimizin adeta kalbi niteliğindeki yatırımlar. O anlamda Milli Eğitim Bakanlığımızın bu tip çalışmaları örnek teşkil edecek çalışmalardır. Bu anlamda burası anneannelerin, babaannelerin torunlarıyla bile belli bir kurs eğitimi noktasında bir araya geldikleri merkezler. O anlamda emeği geçen kaymakamımıza, sayın valimize ve İl Milli Eğitim Müdürümüze teşekkür ediyorum. Bahattin Durgut Köy Yaşam Merkezimiz şu anda 25’inci olarak Zonguldak’ımıza hizmet verecek. Burada çok güzel eğitimlerin yapılması dileklerimle hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum. Rahmanı Rahime kavuşmuş Bahattin Durgut muhtarımıza Allah’tan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.

Kilimli Kaymakamı Necdet Özdemir de açılışta en son konuşmayı yaparken, “Son dönemlerde Kilimli İlçesine çok büyük yatırımlar yapılıyor. Gerek ilçe merkezinde gerek köylerimiz ve beldelerimizde çok farklı işlere imza atılıyor. Burada devam eden yol çalışmasından muzdaripsiniz bu yapılacak olan yol çalışması en büyük  yatırımlardan bir tanesidir” diyerek şunları söyledi:

“Bu yatırım bu bölgeyi çok farklı bir şekilde ivmelendirecek. Birkaç sene sabrederek farklı bir yere gelinecek. Kilimli Kaymakamlığı, Köylere Hizmet Götürme Birliği, Özel İdare ile köylere alt yapı ve üst yapı çalışmalarımızı yapıyoruz. Alt yapıda Türkali’nin su sorunu vardı, isale hattını geçen yıl değiştirerek, ulaşım yoktu, Özel İdare ile yol yaparak isale hattını değiştirerek Köylere Hizmet Götürme Birliği ile arıtma tesisi ihalesini yaptık en kısa sürede devreye girecek. Bu alt yapı hizmetlerini yaparken şu anda yapılan bunu yaparken özellikle sosyal tesislere ihtiyacı olduğunu gördük. Milli Eğitim Bakanlığının böyle bir vizyonu vardı. Bu binayı son anda yıktırmaktan kurtardık bu haliyle bugünü haline getirdik. Çok büyük emek var, yol şirketinin maddi yardımı, köylülerin maddi ve manevi, Kilimli Kaymakamlığı, İl Özel İdaresinin Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla burası bu hale geldik. Çalışan muhtarımız, İl Genel Meclisi üyeleri devamlı takip ettiler, hepsine teşekkür ediyorum. Yol firması buranın beton işlerini yaptı. Burayı açma gururumuz hepimizin. Buraya ölen muhtarın isminin verilmesi de çok güzel oldu. Kendisiyle çalışma fırsatı bulamadık, Babasıyla birlikte çalışmalar ile burayı gerçekleştirdik. Herkese hayırlı uğurlu olsun”

Yapılan konuşmaların ardından İl Genel Meclisi üyeleri Sebahattin Gülay Necati Akyol ile, Yol firması müdürüne, katkılarından dolayı plaket takdim edildi.

Ardından Bahattin Durgut Köy Yaşam Merkezinin açılış kurdelesi protokol tarafından kesilirken, binanın içi gezildi, yetkililerden bilgi alındı ve çocuklara çeşitli hediyeler takdim edildi. (Şaban YILMAZ)

WhatsApp-Image-2023-06-10-at-18.51.22-(5)WhatsApp-Image-2023-06-10-at-18.51.22-(3)WhatsApp-Image-2023-06-10-at-18.51.22-(2)

WhatsApp-Image-2023-06-10-at-18.51.23WhatsApp-Image-2023-06-10-at-18.51.22-(1)WhatsApp-Image-2023-06-10-at-18.51.23-(2)WhatsApp-Image-2023-06-10-at-18.51.22WhatsApp-Image-2023-06-10-at-18.51.23-(1)

Editör: Murat Barutçu