MediaMarkt’tan kadın personel ilanı! MediaMarkt’tan kadın personel ilanı!

Balıkesir Haber - Balıkesir'in Edremit ilçesinde devam eden kazı çalışmaları, Antandros Antik Kenti'nde tarihi bir keşfi daha gün yüzüne çıkardı. Milattan sonra 300'lerde inşa edildiği tahmin edilen 1000 yıllık ikinci bir 'Roma villası' kalıntıları bulundu.

Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Polat liderliğindeki 22. kazı sezonunda, Roma dönemine ait milattan sonra 300'lerde inşa edilen ikinci bir villanın izlerine rastlandı. Yeni bulgular doğrultusunda, kazı ekibi Antandros'un 2023 sezonuna Altınoluk'a 10 Temmuz'da geldi. Kazı, öncelikle yoğun ot birikiminin temizliğiyle başladı ve ardından kazı çalışmalarına geçildi. Bu yıl, iki farklı alanda kazılar yürütülüyor. Bu alanlardan biri, şu anda içinde bulunulan yer olan 'Roma villası' olarak adlandırılan yamaç ev sektörüdür.

Boz ayının orman gezintisi fotokapana yansıdı Boz ayının orman gezintisi fotokapana yansıdı

Kazı Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat, bu yıl yapılan kazıların, bölgenin seçkin bir yerleşim merkezi olduğunu düşündürdüğünü belirtti. 2001 yılından beri devam eden kazılar sonucunda duvar resimleri ve mozaiklerle süslü büyüleyici bir Roma villası ortaya çıkarılmıştı. Bu yıl ise yeni bir heyecanla, yeni bir alanda çalışmalara başlandı. Hemen Roma villasının doğusunda, yine Roma tarzında bir yapıyla karşılaşıldı. Kazının başlangıcında, bu bölgede yer alan teras duvarını açığa çıkarmaya başlandı. Bu teras duvarından yukarıya çıkan merdiven izleri de inceleniyor. Burada da benzer tarzda, görsel açıdan zengin bir Roma villası keşfedileceği umuluyor. Çünkü bu yamaç, Roma döneminde üst sınıf elitlerin oturduğu bir mahalle konumundaydı. Daha önceki çalışmalar kanalizasyon hatlarıyla bu gerçeği kanıtlamıştı. Roma villasının kanalizasyon sistemi yukarı doğru devam ediyordu, bu da villanın tek başına olmadığını gösteriyordu.

Bölgedeki kamulaştırma sorunu, Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş ve Balıkesir Valisi Hasan Şıldak'ın yakın ilgisi sayesinde çözüme kavuşturuldu. Prof. Dr. Polat ayrıca, desteklerinden ötürü Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da teşekkürlerini iletti. İHA

Eşeğin köpeği kovalaması kameralarda! Eşeğin köpeği kovalaması kameralarda!

Küçük çocuğun cansız bedeni kanalda bulundu Küçük çocuğun cansız bedeni kanalda bulundu

Araçlarda patlayıcı, parlayıcı, yanıcı malzemeleri bulundurmayın Araçlarda patlayıcı, parlayıcı, yanıcı malzemeleri bulundurmayın

AW008530_03

AW008530_01

AW008530_02

AW008530_04

AW008530_05

Editör: Virda Şahin