Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) 2010 yılında yarı profesyonel adı altında uygulamaya koyduğu Bölgesel Amatör Ligde 13’üncü sezon hazırlığı başladı. TFF Amatör İşler Kurulu ile Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK) 1 Ağustos Pazartesi günü İstanbul’da gerçekleştirdiği toplantıda, Bölgesel Amatör Lig’in detaylarına ilişkin fikir alışverişinde bulunup genel bir değerlendirme yaptı.

Türkiye Futbol Federasyonu Amatör İşler Sorumlusu aynı zamanda TASKK Genel Başkanı Ali Düşmez’in başkanlığında yapılan toplantıya, Zonguldak Amatör Spor Kulüpleri Başkanı Kemal Demir de katıldı.

Toplantıda, ilk gündem maddesi Bölgesel Amatör Lig’di. 202 takımdan 197’sinin katılma başvurusunda bulunduğu ligin başlama tarihi 25 Eylül Pazar olarak kararlaştırıldı. Olağanüstü bir durum olmadığı takdirde lig belirlenen tarihte başlayacak.

Bölgesel Amatör Lig, 2020-2021 ve 2021-2022 sezonlarında hem pandemi, hem de artan maliyetler ve iller arasındaki mesafeyi kısaltma adına bölgesel olarak uygulanmıştı. Amatör İşler Kurulu, yeni sezonla birlikte bölgesel grup uygulamasını kaldırıp yerine pandeminin patlak verdiği 2019-2020 sezonu ve öncesinde uygulanan grup aşamasını yürürlüğe sokacak. Bölgesel Amatör Lig pandemi öncesi en son 11 farklı gruptan oluşmuştu. Ligin yeni sezonda kaç gruptan oluşacağı ise henüz kesinlik kazanmadı ama toplantıda gündeme gelen 14 grubun olma ihtimali çok yüksek görünüyor.

2022-2023 sezonunda Bölgesel Amatör Ligden TFF 3. Lige her zaman ki gibi 9 takım yükselecek. Bir üst lige terfi, grup aşamasının ardından uygulanacak Play-Off grubunda belli olacak. Dolayısıyla yeni sezonda da direkt yükselme olmayacak. Oysa birçok kulüp, bu sistemden memnun değil. Şampiyon takımın direkt TFF 3. Lige çıkması gerektiğini düşünen kulüpler, Amatör İşler Kurulu’ndan statüde değişiklik bekliyor. Bu yöndeki beklentilerin gerçekleşmesi, takım sayısının fazla olmasından dolayı şuan için pek mümkün görünmediği belirtildi.

Öte yandan, yeni futbol sezonunda takımlar maç esame listesine 1992 ve daha büyük en fazla 5, 2000 ve daha küçük doğumlu en az 5 futbolcu yazacak. 2008 doğumlu ve daha küçükler, Bölgesel Amatör Ligde oynayamayacak.

13’üncü Bölgesel Amatör Lig sezonunda Zonguldak’ı, Ereğli Belediyespor, Devrek Belediyespor, Kozlu Belediyespor temsil edecek.

SÜPER AMATÖR LİG, BÖLGESEL AMATÖR LİGE ENDEKSLİ

Diğer yandan, yerel düzeyde en üst seviyede uygulanan Süper Amatör Lig, Bölgesel Amatör Lig’le aynı tarihte başlayacak. Dolayısıyla Süper Amatör Lig’de mücadele edecek takımlardan, lig 25 Eylül’de başlayacakmış gibi hareket etmeleri istendi.

Transfer çalışmalarını sürdüren Süper Amatör Lig temsilcilerinin Ağustos’un ikinci haftasından itibaren yeni sezon hazırlıkları için topbaşı yapması bekleniyor. Bu doğrultuda ligin yeni takımlarından Elvanpazarcıkspor, yeni sezona ‘merhaba’ diyen ilk takım oldu. Kırmızı-Beyazlılar, hazırlıklarını geçen haftadan bu yana Fener sahasında sürdürüyor.

14 takımdan oluşan Süper Amatör Ligde 2022-2023 sezonu, Kilimli Belediyespor, Gelikspor, Çaycumaspor, Çaydeğirmeni Belediyespor, Çatalağzı Demirspor, Perşembe Belediyespor, Ereğli Yenimahallespor, Ereğli Akınspor, Alaplı Belediyespor, Kozlu İhsaniyespor, Elvanpazarcıkspor, Mavi Şimşekspor, Sefercikspor ve Karadeniz Ereğli Çiğdemlispor’un katılımıyla oynanacak.

Süper Amatör Ligde şampiyon takım direkt Bölgesel Amatör Lige yükselecek, 2, 3, 4, 5 Play-Off oynayacak, son 4 takım küme düşecek. Play-Off grubunda birinci olan takım, Bölgesel Amatör Amatör Ligdeki Zonguldak’ı temsil eden 3 takımın sezon sonu puantajdaki durumuna göre ya direkt Bölgesel Amatör Lige yükselecek, ya da play-out (baraj maçı) oynamaya hak kazanacak.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi