AW047452_06

Bartın Haber – Bartın Üniversitesi'nden yerli ve milli 'akıllı pencere' sistemi: Güneş enerjisini elektriğe dönüştürüyor

Bartın Üniversitesi'nde (BARÜ) geliştirilen akıllı pencere sistemi, güneş enerjisini elektriğe dönüştürerek ev ve iş yerlerinin kendi elektriklerini üretmesini sağlıyor.

YARI SAYDAM, ESNEK VE SAĞLAM

BARÜ Proje ve Teknoloji Ofisi'nden Öğr. Gör. Dr. Erkan Aksoy tarafından geliştirilen sistem, atık polimerlerden üretilen ışıldayan filmler aracılığıyla güneş enerjisinin lojistiğini sağlıyor. Yarı saydam, esnek ve sağlam olan polimerler, güneş ışığının bir kısmını emerek, diğer dalga boylarındaki ışıkların camdan geçebilmesini ve evin içerisine iletilmesini sağlıyor. Bu sayede, ışıklar hem elektrik üretebilirken hem de evin ısınmasını ve aydınlatılmasını sağlayabiliyor.

AW047452_01

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Metroda genç kız tacize uğradı;  cinsel organını çıkartarak genç kıza karşı mastürbasyon yaptı Metroda genç kız tacize uğradı; cinsel organını çıkartarak genç kıza karşı mastürbasyon yaptı

Türkiye'de ilk defa geri kazanılarak üretilen polimer kaplamanın akıllı pencerelere entegre edilmesiyle geliştirilen sistem, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.

YÜZDE 99 ORANINDA ATIK MALZEMELERDEN ÜRETİLDİ

Üretilen polimerlerin yüzde 99 oranında atık maddelerden üretildiğini belirten Dr. Aksoy, "Bu malzememiz, yüzde 99 oranında atık bir polimerin geri kazanılarak, laboratuvar ortamında dönüştürülmesini esas almaktadır. Oldukça düşük miktarlarda organik yarı iletken boyalarımızın katkılanması ile birlikte kendi florasans ışığını yaymaktadır. Bunu akıllı pencere sistemlerine kapladığımızda güneş enerjisini emip, kendi enerjisini üretmektedir. Bu sayede evler kendi elektriklerini üretebilecekler" dedi.

AW047452_04

YERLİ VE MİLLİ İMKANLARLA ÜRETİLDİ

Dr. Aksoy, üretilen polimerin yerli ve milli imkanlarla üretildiğini vurgulayarak, "Bu ürün tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilmiş bir yüksek teknoloji malzemedir. Güneş enerjini emen bu malzeme yüzde 90 ve üzerindeki bir verimle kendi enerjisini yaymaktadır" diye konuştu.

YERLİ VE YABANCI FİRMALARIN İLGİSİNİ BEKLİYOR

Üretilen polimer ve akıllı pencere sisteminin Türkiye'de ve dünyada yoğun ilgi göreceğini beklediklerini belirten Dr. Aksoy, "Türk Patent ve Marka Kurumundan tescillenen bu ürünümüzün, hem yerli hem de yabancı firmaların dikkatini çekeceğini düşünüyoruz ve pazara hızlı bir giriş yapacağını umuyoruz" dedi.

AW047452_05

BARTIN ÜNİVERSİTESİ'NDEN NİTELİKLİ BİLGİ VE İNSAN KAYNAĞINA DESTEK

Başarılı bir şekilde projeyi hazırlayan Dr. Aksoy ve emeği geçenleri kutlayan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, üniversitenin nitelikli bilgi üretme ve nitelikli insan kaynağını yetiştirme konularındaki çalışmalarına dikkat çekti. Rektör Uzun, "Bartın Üniversitesi olarak sadece bilgiyi aktaran değil aynı zamanda üreten de bir yükseköğretim kurumu olarak geleceğe kararlı adımlar atıyoruz. Fikirden ürüne giden süreçte topluma ulaşan işlere imza atarak bulunduğumuz yerden başlayarak yarınlarımıza değer katıyoruz" dedi.

Yerli ve milli imkanlarla üretilen katma değeri yüksek bu ürünün kalkınma dinamiklerimize katkı sunacağına yürekten inanıyorum"

Rektör Uzun, "Bu süreçte ortak geleceğimize değer katacak enerji alanındaki çalışmaları dolayısıyla Öğr. Gör. Dr. Erkan Aksoy'u tebrik ediyorum. Yerli ve milli imkânlarla üretilen katma değeri yüksek bu ürünün kalkınma dinamiklerimize katkı sunacağına yürekten inanıyorum" diye konuştu. İHA

AW047452_03

 

Editör: Virda Şahin