Benzin fiyatları, motorin fiyatları, brent petrol ve döviz kurları gibi faktörlerle birlikte hareket etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta KDV oranlarında yaşanan değişim, akaryakıt pompa fiyatlarına zam olarak yansıdı. KDV oranlarının artmasıyla birlikte benzin, mazot ve otogaz (LPG) fiyatları bugün tabelalarda zamlı olarak görülüyor.

Haziran ayından itibaren akaryakıt fiyatları peş peşe zamlanırken, benzinin litresi 3,36 TL, motorinin litresi ise 4,37 TL yükselmişti. Temmuz ayında ise hem benzin hem de motorin litre fiyatları 25 TL'nin üzerine çıktı. Son güncellemeye göre, motorin litre fiyatları 87 kuruş zamlandı, otogaz (LPG) fiyatları ise 65 kuruş geriledi.

Ancak KDV oranının yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltilmesi, benzin litre fiyatı için 50 kuruş, mazot fiyatı içinse ortalama olarak 45 kuruşluk bir artışa neden oldu. KDV artışı otogaz fiyatlarını da etkiledi ve ortalama olarak 15 kuruşluk bir zam pompa fiyatlarına yansıdı.

Bununla birlikte, Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı belirleniyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takibiyle belirlenerek, belirli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı hesaplanıyor.

İSTANBUL

Benzin: 26.66 TL

Para piyasalarında sürpriz! Para piyasalarında sürpriz!

Motorin: 25.22 TL

LPG (Otogaz): 10.85 TL

ANKARA

Benzin: 27.17 TL

Motorin: 25.72 TL

LPG (Otogaz): 10.97 TL

İZMİR

Benzin: 26.64 TL

Motorin: 25.42 TL

LPG (Otogaz): 10.67 TL

Editör: Murat Barutçu