Zonguldak’ta yaşayan Hasan Turgut, ormanlık alanlardan topladığı ağaç parçalarını 30 metrelik atölyesinde ahşap oyma sanatıyla işleyerek 2 bine yakın mutfak ve süs eşyası üretti.

Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Soğanlıyörük köyünde ikamet eden Turgut, 2009’da özel bir şirketten işçi olarak emekli olduktan sonra hobi olarak ahşap oyma sanatına yöneldi.

ilk olarak evinin altında 30 metrekarelik küçük bir atölye kurarak gerekli aletleri satın alan Turgut, ormanlık alanlardan topladığı ağaç parçalarını özelliklerine göre seçerek atölyesine taşıdı.

Bu meslekte kendini geliştirerek birçok ahşap oyma sanatı ustasından temel bilgiler de alan Turgut, ağaç parçalarına mutfak ve süs eşyası figürleri işleyerek, 13 yılda 2 bin eser yaptı.

- “Ağaçla uğraşmak insanı dinlendiriyor”

Turgut, yaptığı açıklamada, ahşap oyma sanatı unutulmaya yüz tutmuş el sanatları olarak görülse de ağaçla uğraşmanın insanı dinlendirdiğini söyledi.

Ürettiği figürlerde ağırlıklı olarak mutfak ve süs eşyaları üzerine çalıştığını ifade eden Turgut, “Askerliğimin ardından iş hayatımı 2009 yılında tamamlayıp emekli olduktan sonra hobi olarak ahşap oyma sanatına başladım. 10 yıldır da bu mesleği yapıyorum, bence güzel bir iş. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatları olarak görülse de ağaçla uğraşmak insanı dinlendiriyor.” ifadesini kullandı.

Turgut, doğayı ve ağaçlarla uğraşmayı çok sevdiğini belirterek, “Bir ağacı, bir ahşabı gördüğümde ‘Bundan nasıl bir ürün çıkarabilirim? diye düşünüyorum. Onun üzerine proje yapıp daha sonra üretime geçiyorum. Bir figürün yapımı bazen bir gün, bazen iki gün, bazen bir hafta veya 15 gün sürebiliyor.” dedi.

Ürünlerini ilçe merkezinde bulunan Sanat Sokağı, çeşitli festivaller ve bazı alışveriş merkezlerinde sergilediğini anlatan Turgut, çalışmalarına yeni figürler üreterek devam ettiğini sözlerine ekledi.

Haber: ERSEN BERK ÇELİK

WhatsApp Image 2023-03-25 at 14.13.15 (1)

Editör: Murat Barutçu