Afet alanlarında iletişim desteği veren amatör telsizcilikle ilgili bilgi veren Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Karadeniz Ereğli Şubesi Başkanı Salih Kılıç, amatör telsizcilerin dünya genelinde telsizleri vasıtasıyla diğer amatör telsizcilerle kendilerine ayrılmış, belirlenen frekanslardan görüşme yaptıklarını belirtti.

Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti’nin (TRAC) 1964’de kurulmuş bir amatör telsizcilik cemiyeti olduğunu aktaran Kılıç, “Yaptıkları özet olarak dünyanın her yerindeki amatör telsizcilerle görüşmek. Ama bu telefon değil, yani karşınızda bir telsizci olacak, o frekanslar büyük ölçüde havanın durumuna tabidir.” dedi.

Zonguldak BEÜ protokol imzaladı Zonguldak BEÜ protokol imzaladı

Telsizin yasaklı olduğu dönemlerde zor şarlar altında bu sürecin yürütüldüğünü anımsatan Kılıç, şunları söyledi:

“Cemiyetimizin kurulmuş olduğu yıllarda telsiz yasak olduğu için radyo olarak adlandırılmış. 1984’de serbest bırakıldıktan sonra alenen amatör telsizci olarak çalışmaya başlamış. Amatör telsizcilik dünyada olağan bir şey, bizler de onlara dahil olduk. Bütün amatör telsizcilerin tabi olduğu ulusal ve uluslararası kuralların hepsine uyuyoruz.”

Başkan Kılıç, haberleşme yapılabilmesi için röle ve bu röle için direğe ihtiyaç olduğunun altını çizerek, “TRAC, devletle ortak çalışmıyor. Bazı kurumlarla ortak protokoller var. AFAD, AKUT, Kızılay, 112, polis, belediyeler ve özel kuruluşlar var.” ifadelerini kullandı.

Amatör telsizci olmak isteyenlerle ilgili bilgiler de veren Kılıç, “Bir el cihazı alıp kolluk kuvveti havası ile dolaşan veya bir motosiklet, yelkenci grubu olup da amatörlerin telsiz frekansları daha uzun mesafe gidiyor diyenleri hoş karşılamayız. Bizim amatör telsizciliği amaç olarak benimseyenlere kapımız her zaman açık, her türlü yardımı yapmaya hazırız. Araç olarak görenleri benimsemiyoruz.” diye konuştu.

Millî Eğitim Bakanlığı (M.E.B) tarafından düzenlenen sınavdan geçerli not alanlar, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) tarafından kendilerine verilen özel çağrı işaretiyle bu sisteme dahil olarak telsiz görüşmesi yapma olanağına sahip oluyor. (Haber: Ersen Berk ÇELİK) 

WhatsApp-Image-2023-12-10-at-21.00.29-(1)

WhatsApp-Image-2023-12-10-at-21.00.28

WhatsApp-Image-2023-12-10-at-21.00.29

Editör: Murat Barutçu