Zonguldak’ın Asma Mahallesi’nde 9 Aralık 2023'te heyelan sonucu çöken binanın altında kalan anne-oğulu kurtarmak için mücadele eden 21 kişi olan ikinci heyelanda toprağın altında kaldı. Olayın ardından çok sayıda kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruşundan açıklama geldi. Son olarak Yapı -Yol Sen Genel Merkezi yaptığı basın açıklaması yaptı.

“GEÇMİŞ OLSUN” DENİLDİ

Yapı -Yol Sen Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, “9 Aralık 2023 saat 20.00 sıralarında, Asma Mahallesi Tulumbaüstü Sokakta bulunan iki katlı bir ev heyelan sebebi ile çökmüştür. Göçük altında iki vatandaşımız kalmış arama ve kurtarma çalışmalarının yürütülmesi için başta AFAD emekçileri olmak üzere olay yerine madenciler, itfaiye emekçileri ve sağlık emekçileri sevk edilmiştir. Arama kurtarma çalışmaları sırasında ikinci bir heyelan meydana gelmiş ve kurtarma ekiplerinden yirmi bir personel göçük altında kalmıştır. Öncelikle göçük altında kalan tüm kurtarma emekçilerine geçmiş olsun diyoruz.” denildi.

“HALKIMIZA DA ZARAR VERMEKTEDİR”

Çalışmalar tüm hızıyla sürüyor sona gelindi Çalışmalar tüm hızıyla sürüyor sona gelindi

Açıklamanın devamında, AFAD’ın çalışma şartlarının zorluğuna dikkat çekilerek, “Tüm bu zorluklara rağmen AFAD başkanlık henüz bir adım atmış değil. Personel yetersizliğinden, giyim yardımına, gidilen görevlerde yemek sorununa, liyakatsiz atamalarla akıldan, bilimden, kamu ve toplumdan çok uzak yürütülen arama ve kurtarma faaliyetlerine kadar AFAD Başkanlığın 'ben yaptım oldu' anlayışı başta AFAD emekçileri olmak üzere nitelikli arama ve kurtarma hizmeti alması gereken halkımıza da zarar vermektedir. Afet hizmetleri gibi çok ciddi ve layığı ile yürütülmesi gereken bir hizmette yandaş sendikanın kurum içerisinde her türlü atamada söz sahibi olması, AFAD BAŞKANLIĞIN tek bir sendika üzerinden kadrolaşması AFAD emekçilerinin kurumsal aidiyetini yitirmelerine sebep olmuştur.” İfadelerine yer verildi.

ÇAĞIRDA BULUNDULAR

AFAD Başkanlığı’na çağrıda bulunan Yapı -Yol Sen Genel Merkezi, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“AFAD emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için gerekli adımların atılması,     AFAD emekçilerinin mesleki yeterliliklerinin arttırılması için gerekli eğitimlerin verilmesi, AFAD emekçilerinin temsil edileceği adil bir sendikal yapının oluşturulması, bu çağrımızı tüm basın ve kamuoyuyla paylaşıyoruz.” /Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Editör: Murat Barutçu