Türk edebiyatının önemli şair ve yazarlarından olan Müfide Güzin Anadol’un bilinmeyen romanı 60 yıl sonra gün yüzüne çıktı, İbrahim Tığ’ın bir gazete kupüründen izini sürerek keşfettiği “Adaşım” adlı roman Myrina Yayınları tarafından okura sunulacak.

    Müfide Güzin Anadol’un 1964 yılında ülke genelinde yayın yapan Vatan gazetesinde 87 gün boyunca tefrika edilen ”Adaşım” romanı genç bir öğretmenin taşra kasabasındaki insani ilişkilerini konu ediniyor.

    Üç yıllık bir araştırma sonucunda romana ulaştığını anlatan İbrahim Tığ, “Birgün bir gazetenin kupürü elime geçti. Kupürde, ‘Biz daha önce de Müfide Güzin Anadol’un Adaşım adlı romanını tefrika etmiştik’ diye yazıyordu. Bu beni çok heyecanlandırdı ama kupürde gazetenin tarihi yoktu. Araştırmaya koyuldum, bir yandan da pandemi süreci başladı. İşim zordu biliyordum, bunun için Ankara’ya 7, İstanbul’a da 3 kez gittim. Sonuçta bu gazetenin arşivine ulaştım. Ankara’da gazetede yapılan tefrikanın 53, İstanbul’da da 34 sayısına ulaşarak bu romanı ortaya çıkardım. Ama romana ulaşmam beni çocuklar gibi sevindirdi.” dedi.

     Müfide Güzin Anadol’un kitaplarına girmeyen 49 şiirine de ulaştığını belirten İbrahim Tığ, bu şiirlerinde yer aldığı “Müfide Güzin Anadol / Bütün Şiirleri” adlı bir kitap hazırladığını bunun da en kısa sürede okur karşısında olacağını ifade etti.

     Tığ şöyle konuştu:

     “Müfide Güzin Anadol’un tüm şiir kitapları ben de var. Ancak onun ülke genelindeki kültür, sanat, edebiyat dergilerinde yayınlanan şiirleri bu kitaplarında yer almıyor. Ben yine uzun bir çalışma sonucunda kitaplarına girmeyen bu şiirleri topladım. Bütün şiirlerinin yer aldığı bu kitap da yine Myrina Yayınları tarafından basılarak okur karşısında olacak. Bu iki kitabı şairin ölüm yıldönümü olan 13 Şubat 2024 tarihinde hem okurla hem de Devrekli hemşerileriyle buluşturacağız.”

     MÜFİDE GÜZİN ANADOL KİMDİR?

     Şair, yazar Müfide Güzin Anadol 12 Ocak 1925 tarihinde Arapsun’da doğdu. Aslen Devreklidir.

     Müfide Güzin Anadol, ilkokulu Ereğli ve Safranbolu’da, ortaokulu Bartın’da okudu. Bartın ortaokulunda okurken Hisarcılar akımının önemli temsilcilerinden biri olan eğitimci-şair Rıza Polat Akkoyunlu’nun öğrencisi oldu (1938-1940).

    Daha sonra, Parasız Yatılı Sınavını kazanarak İstanbul Çamlıca Kız Lisesi’ne giden Müfide Güzin Anadol, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türkoloji Bölümü’nden “Türkçe Öğretmeni” olarak mezun oldu.

     Devrek Ortaokulu, Kırıkkale Lisesi, Zeytinburnu İhsan Mermerci Lisesi, Üsküdar Kız Lisesi ve Beylerbeyi Lisesi’nde öğretmenlik yaptı. Devrek’in ilk lisesi olan Devrek Lisesi’nin kurulması çalışmalarına katıldı.

Zonguldak bir kez daha Filistin için ayaklandı Zonguldak bir kez daha Filistin için ayaklandı

    13 Şubat 2005 tarihinde Seksen yaşında aramızdan ayrılan Müfide Güzin Anadol’un; Derviş Hayriyesi (şiir-1967), Geceleyin (şiir-1978), Gece Sefaları (şiir-1985), Tahta Evler (öykü-1984), Melisa (roman-1989) ve Karaduman’ın Serüvenleri (Çocuk romanı-1999) adlı eserleri bulunuyor. (Haber merkezi)

WhatsApp-Image-2024-01-18-at-11.32.46-(1)

WhatsApp-Image-2024-01-18-at-11.32.46-(2)

WhatsApp-Image-2024-01-18-at-11.32.46

WhatsApp-Image-2024-01-18-at-11.32.47

Editör: Murat Barutçu