Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’ndan emekli olan Elektronik Mühendisi Özkan Doğan, ilk plağını 7 yaşında ablasından hediye olarak aldı. 1964’lü yıllardan buyana Türk Halk Müziği, Tür Sanat Müziği, arabesk, pop ve yabancı sanatçılarında plak ve kasetlerini biriktiren Doğan, zamanla evinin bir odasını nostalji köşesine dönüştürdü.

Doğan'ın, müzeyi andıran 10 metrekarelik odasındaki arşivinde 15 bin plak, 3bin CD, bin adet kaset ve makara teybi ile 6 pikap ve plak temizleyicisi bulunuyor.

İçme suyu arıtma tesisine gelen  ana hat arızalandı İçme suyu arıtma tesisine gelen ana hat arızalandı

Müzik piyasasına çıktığı dönemlerde damgasını vuran Sezen Aksu, Nükhet Duru, Nilüfer, Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay ve Deep Purple, Michael Joseph gibi çok sayıda sanatçıya ait plak, kaset ve CD’lerle büyük bir koleksiyon oluşturan Doğan, misafirlerini zaman tünelinde yolculuğa çıkarıyor.

- “Plaktan cızırtılı müzik dinlemek bir başka”

Doğan, arşivinde yerli ve yabancı çok sayıda sanatçının her tarzdan plağının bulunduğunu ve küçük yaşlardan buyana müziği çok sevdiğini söyledi.

Plakları o dönem çok zor koşullarda temin etiğini belirten Doğan, “Ereğli’de olmamız dolayısıyla plaklara ulaşmak zordu. Plaklar çıkıyordu biz dergilerde okuyarak haberini alabiliyorduk. İlçemize ya geç geliyordu ya da hiç gelmiyordu, ona rağmen satın aldım. O yıllarda İstanbul’a Ankara’ya giden dostlarımıza söylüyorduk onlar da alıp bize ulaştırıyordu.” dedi.

Yarım asırdır plakların hışırtılı sesini dinlediğini dile getiren Doğan, ailesinin de desteğiyle evinin küçük bir odasını adeta müzeye çevirdiğini ifade etti.

- “Plak, kaset ve CD’lere gözüm gibi bakıyorum”

Biriktirdiği plak, kaset ve CD’lere gözü baktığını, temizlik ve bakımlarını da kendisinin yaptığını anlatan Doğan, “1964’lü yıllardan buyana plak topluyorum. Şu anda 15 bin plak, 3 bin CD, 1000 adet kaset ve makara teybi ile 6 pikap ve plak temizleyicim var. Plaklar önceden analogdan doluyordu, şimdiki plaklar analogdan dolmuyor. Yeni teknoloji ile olduğu için eski tadı vermiyor.” diye konuştu.

Son dönemlerde plak satın almanın çok kolaylaştığına değinen Doğan, 45’lik diye tabir edilen eski plakların çok değerli ve pahalı olduğu için bugün dönem baskılarını elde etmenin yine de zor olduğunu söyledi.

Haber-Ersen Berk Çelik

WhatsApp Image 2023-04-11 at 21.24.41

WhatsApp Image 2023-04-11 at 21.24.50

WhatsApp Image 2023-04-11 at 21.24.51

Editör: Murat Barutçu