AW048538_08

Çanakkale Haber - Çanakkale'nin Ezine ilçesindeki Alexandria Troas Antik Kenti'nde 2023 yılı kazı çalışmalarında Helenistik döneme ait 2 bin 200 yıllık dükkan bulundu.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, dükkanın milattan önce 2'nci yüzyıla ait olduğunu ve yaklaşık 5,5 metrelik bir dolgunun altında bulunduğunu söyledi.

Öztepe, dükkanın ne ile ilgili bir faaliyet gösterdiğine dair kesin bir bilginin olmadığını ancak mimarisine bakıldığında Anadolu'daki başka örneklerden de yola çıkarak bunun bir çarşı yapısı olduğunu düşündüklerini belirtti.

Kazı çalışmalarının gelecek yıllarda da devam edeceğini söyleyen Öztepe, dükkanın sırrının gelecek yıllarda yapılacak kazılarda ortaya çıkacağını ifade etti.

AW048538_07

Çamura saplanan inekler kepçeyle kurtarıldı Çamura saplanan inekler kepçeyle kurtarıldı

Dükkanın bulunduğu bölge hakkında

Dükkan, Alexandria Troas Antik Kenti'nin forum merkezinin altında, sınırında yer alan yüksek bir yapının içinde bulunuyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, 2011 yılından bu yana sürdürülen kazı çalışmaları kapsamında bu bölgenin dikkatlerini çektiğini belirterek, "Yüksekliğine göre daha önce çalışmış yabancı bir meslektaşın sondajlarında görmüştük. 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 10 sezondur yapının önce güney kanadını ucunu açtık. 5-6 sezon oradaki çalışmamız sürdü. Son 3 yıldır da kuzey kanadını açıyoruz" dedi.

Öztepe, dükkanın bulunduğu bölgenin inanılmaz bir toprak dolgusu olduğunu ve tamamen insan gücüyle çalışıldığından dolayı bu toprak dolgusunu temizlemenin bir hayli zaman aldığını söyledi.

AW048538_03

Dükkanın sırrı gelecek yıllarda

Dükkanın içinde bulunan küçük buluntuların dükkanın ne ile ilgili bir faaliyet gösterdiğine dair bir ipucu vermediğini ifade eden Öztepe, "Önceki dönemlerde dükkan büyük ölçüde boşaltılmış. Çünkü buradaki en son insan aktivitesi milattan sonra 13., 14'üncü yüzyıl yani yaklaşık 800 yıl önce son insanlar aktivite göstermişler. Ondan sonra bir şey yok. Onlara ilişkin izlerden başlayarak daha erken Roma dönemi içerisindekine kadar buluntu çıkıyor ama mesela buradaki dükkanın örnek veriyorum bir cam imalatının satıldığı bir dükkan ya da bir takım kutsal alana armağan olarak sunulan pişmiş toprak heykelciklerinin satıldığı bir dükkan gibi tam olarak fonksiyonunu belirleyebileceğimiz bir buluntu grubuyla karşılaşamadık" diye konuştu.

Öztepe, dükkanın sırrının gelecek yıllarda yapılacak kazılarda ortaya çıkacağını ifade etti. İHA

AW048538_05

AW048538_01

AW048538_11

AW048538_10

Editör: Virda Şahin