Yapılan araştırmalara göre 2023'ün ilk yarısında nisan ayında şikayetler zirve yaparken, 271 bin 646 şikayet ile şikayetin en çok geldiği gün, salı oldu. 12 bin 877 şikayetle 2 Ocak 2023 tarihi en çok şikayet yazılan tarih olurken şikayetler en çok saat 14.00'te yazıldı. 2022'nin en çok ziyaret edilen ayı nisan olurken ilk 6 ayda Şikayetvar’ı aylık 21,5 milyona yakın kullanıcı ziyaret etti. 231 bin 235 şikayet sayısıyla e-ticaret sektörü 2023'ün ilk altı ayında en çok şikayet alan sektör oldu.

Yılın ilk yarısında platforma gelen en ilginç şikayetler şöyle:

"Sevgi biraz emek ve kahır çekmek değil mi?"

"Sevgili internet sağlayıcım, öncelikle aylardır yalvarmalarımın meyvesi olarak internet hızımızı 2 MB'den 4 MB'e çıkardığınız için çok teşekkür ederim. Evet, ben 40 MB parası ödüyor olabilirim ama aramızda bir 0'ın nasıl bir lafı olabilir? Yıllardır bana ödettiğin haksız faturalar bir yana duygularımızın karşılıklı olması benim için çok değerli. 40 adım ötemdeki fiberi apartmana sokamıyor olman inan bana sana olan hislerimi etkilemiyor. Uzaktan bir ilişki yürütüyoruz sonuçta! Mesafeli ilişkilerde bu tür şeyler olağan. Ferhat'ın dağları delmesini örnek gösterip aramıza nifak tohumları ekmeye çalışsalar da ben yine de seni seviyorum. Evet, upload hızım KB seviyelerinde sürünüyor. Evden çalıştığım günlerde bir sorguyu çalıştırmam saatlerimi alıyor olabilir, Ama varsın olsun sevgi biraz da emek biraz da kahır çekmek değil mi?”

"Çekirdek paketinin içinden yılan kafası çıktı"

"Bilinen bir zincir mağazadan tuzlu çekirdek aldım. İçinden yılan kafası çıktı ve yedik afiyetle birazını. Yazıklar olsun. Şikayet edeceğim gerekli resim video ve fatura elimde mevcut. Bu nasıl bir sorumsuzluk, insan sağlığı ile oynamadır? Yazıklar olsun."

"Fön makinesi yerine kalas göndermişler"

"1 adet fön makinesi sipariş verdim ve gelen kargoyu ben olmadığım için arkadaş teslim aldı ve gelen kargodan fön makinesi yerine kalas odun çıktı. Kapalı streçle kapalı olan ürün kusurlu çıktı. Bu durumdan dolayı çok şikayetçiyim. İnşallah hallolur."

"Hamam böcekleri ve saman balyaları yasaklansın!"

"Hamam böcekleri ölsün ve benim rüyama girmesin lütfen. Çok şikayetçiyim bu durumdan ama elimden bir şey gelmiyor. Kim bu hamam böcekleri ve dev saman balyalarını hazırlayıp rüyama gönderiyorsa Allah onun belasını versin. Hamam böcekleri ve saman balyaları!!!! "Yeter artık!"

"Simitseverin hazin şikayeti"

"Ben simitten şikayetçiyim. Kendisi çok pahalı canım O kadar söyledim… 'Bak sen garibanın göz bebeğisin. Sen zalimin olduğu topraklarda mazluma sahip çıkan bir babayiğitsin bu yaptığın delikanlılığa sığmaz' dedim. Sonunda o da garibana sırt çevirdi, zalimin cebini doldurur oldu."

"Keke muska mı yaptınız?"

"2 gün önce aldığım kekin içinden kağıt parçaları çıktı. İçerisinde Arapça yazılar  mevcut. Keke muska mı yaptınız? Ne yaptınız? Bilinen bir marka olarak karşılaştığım durum üzücü. Konuyla ivedi ilgilenilmesini istiyorum."

"Sayenizde Hindistan'da yaşıyorum"

"Size Hindistan'dan yazıyorum. Çünkü konumum Hindistan'da görünüyor. Sayenizde yurt dışına çıkabildim. YouTube'da Hint kanalları, Hint dizileri… Bir farklılık oldu ama bu beni endişelendiriyor. Sanırım IP'de sorun oluştu. Birçok uygulamaya giremiyorum."

"Tavuklar greve mi çıktı?"

"Sevgili zincir market ailesi... Tavuklarınız greve mi çıktı? Yoksa yumurtadan mı kesildi de geçen hafta 29,5 lira olan yumurta bu hafta 32,5 lira oldu? Yoksa tavuklar 'haftada bir düzenli zam yapmazsanız yumurtlamayız' mı? dedi?  Kısaca milleti sömürdüğünüz için teşekkür ederim."

"Babam burs paramı vermiyor"

"Burs kartım bende değil, babamda ve bana vermiyor. Bunun için nereye başvurabilirim? Ayrıca bursum ile bana harcama da yapılmıyor. Parayı kendisi harcıyor. 7'nci sınıftan bu yana burs alıyorum. Şu an 11'inci sınıfım ve burs paramın 1 kuruşunu bile alamıyorum. Nereye şikayet etmem gerekiyor bu durumu?"

En çok şikayet e-ticarete

231 bin 235 şikayet sayısıyla e-ticaret sektörü 2023'ün ilk altı ayında en çok şikayet alan sektör oldu. E-ticareti 212 bin 677 şikayet sayısıyla finans sektörü izledi. İnternet platformları (160 bin 703), iletişim (152 bin 919) ve kargo (138 bin 416) sektörleri ilk altı ayda Türkiye'nin en çok şikayet edilen sektörleri olarak öne çıktı.

“Kargom gelmedi” şikayetleri zirvede

2023'ün ilk altı ayında en çok şikayet edilen sektör olan e-ticaretle ilgili kullanıcıların çözüm beklediği ilk konu kargoların ulaşmaması gecikmesi, kaybolması ya da başkasına teslim edilmesiyle ilgili oldu. Hatalı, defolu ya da yanlış ürün gönderilmesi ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada görseldeki ürün fotoğraflarının yanıltıcı olması, görseldeki üründen daha kalitesiz ürün gönderilmesi olarak kaydedildi. Sitelerin müşteri hizmetlerinin çözüm odaklı olmaması ve sipariş verdikten sonra ürünün 'stok yok' bahanesiyle iptal edilip, zamlı fiyattan tekrar satışa sunulması öne çıkan diğer şikayet başlıkları olarak yansıdı.

Ayıyı parçalayıp çöpe attılar Ayıyı parçalayıp çöpe attılar

(Haber merkezi)

Editör: Murat Barutçu