2. Lig Beyaz grupta ilk haftayı maç yapmadan BAY geçen Zonguldak Kömürspor, sezonun ilk maçında dün deplasmanda 1461 Trabzon’un konuğu oldu. Ortahisar Yavuz Selim Stadı’ndaki karşılaşmayı, Bursa bölgesinden B klasman hakemi Hasan Kaçar yönetti.

Zonguldak Kömürspor’un zorlu deplasmanda ilk 11 düzenini Egemen Yaylı, Necmi Çoban, Serkan Yıldız, Hakan Çevik, Fuat Yaman, Mevlüt Çelik, Murat Erdemir, Mümin Uyar, Sarper Çağlar, Fatih Bektaş ve Ozan Karabacak oluşturdu. Kadronun 5’ini geçen sezonki, 6’sını ise yeni transferler oluşturdu.

Mevcut kaleci Egemen Yaylı 1 numaralı mevkide görev alırken, stoperde Hakan Çevik ile Fuat Yaman, sağ bekte Necmi Çoban, sol bekte Serkan Yıldız yer aldı.

Mevlüt’ün ön libero mevkiinde pozisyon aldığı Zonguldak Kömürspor’un merkez orta sahasında Murat Erdemir ile Mümin Uyar, sol ön kenarda Fatih Bektaş, sağ ön kenarda Sarper Çağlar yer alırken, forvette gol sorumluluğunu Ozan Karabacak üstlendi.

Ev sahibi 1461 Trabzon’un ilk 11 tertibi ise, Özkan Karabulut, Abdurranman Emir Alagöz, Nizamettin Çalışkan, Alihan Tunçer, Tunahan Ergül, Behlül Aydın, Enes Karakuş, Taha Can Velioğlu, Abdulkadir Korkut, Ümit Kurt ve Hurşit Taşçı’dan oluştu.

Karşılaşmada ilk ciddi atak 1461 Trabzon’dan geldi. Behlül Aydın’ın sağ çaprazdan sert şutunda top az farkla auta gitti.

Zonguldak Kömürspor 11’inci dakikada korner atışı kazandı. Serkan Yıldırım’ın ortasında arka direkte kendini unutturan  Sarper Çağlar’ın boş pozisyonda kafa şutunda top çerçeveyi bulmadı.

21’inci dakikada organize gelişen Zonguldak Kömürspor atağında sol kenarda markajdan kurtulan Sarper Çağlar, önünde bulduğu topu gelişine tamamladı, top kalecinin kolları arasında kaldı.

22'DE ZORUNLU DEĞİŞİKLİK

Zonguldak Kömürspor 22’nci dakikada zorunlu oyuncu değişikliğine gitti. Mevlüt Çelik, yaşadığı sakatlık problemi nedeniyle oyuna devam edemedi. Yapılan tedavisinin ardından Mevlüt, yerini Fırat Sarı’ya bıraktı.

30’uncu dakikada ev sahibi ekip çok tehlikeli geldi. Emir Alagöz’ün pasında Alihan önüne aldığı topun kontrolünü kaybedince, solda Hurşit’i gördü. Topla ceza sahasına giren Hurşit’in yerden sert vuruşunda, top yan direğe çarpıp oyun alanını terk etti.

40’ıncı dakikada sol kanattan etkili gelen 1461 Trabzon’da, Hurşit’in ceza sahasına yaptığı ortayı kafayla tamamlayan Hurşit’in vuruşunda top üstten auta gitti.

KENDİ HATAMIZIN KURBANI OLDUK

İlk yarıda normal süre 0-0 tamamlanırken, 4 dakikalık uzatma süresinin 3’üncü dakikasında ev sahibi 1461 Trabzon’un penaltı golü geldi.

45+3 oynanırken oyunu elle hızlı başlatan Egemen’in pasında topa sahip olan sol bek Serkan Yıldız, topla çıkmak isterken yakın markajla karşılaşınca topu Emir’i kaptırdı. Topla ceza sahası içine giren 1461’li futbolcu, kaleye paralel ilerlediği sırada Murat Erdemir’in kontrolsüz hareketi sonucu yerde kaldı. Hakem Hasan Kaçar hiç tereddüt etmeden penaltı noktasını işaret etti.

Topu beyaz noktaya diken Nizamettin Çalışkan, uzak direk dibine net vuruş yaptı. Egemen köşeye uzansa da topa müdahale edemedi ve top ağlarla buluştu. (1-0). İlk yarı böyle sona erdi.

Aynı dakika içinde üst üstte bireysel hatalarla yenilen gol üzerine Zonguldak Kömürspor devreye 1-0 mağlup girdi. Skor 0-0 olsaydı, ikinci 45 dakika başka bir maç hikayesi yazılacaktı. Hem Mevlüt’ün sakatlanıP erken çıkması, hem de hatalar zinciri üzerine penaltıdan yenilen gol, Zonguldak Kömürspor’un ikinci yarı hesaplarını değiştirdi.

Ev sahibi 1461 Trabzon, ikinci yarı Zonguldak Kömürspor kalesinde bir gol daha buldu. 57’nci dakikada sağ çaprazda topu göğsüyle önüne alan Enes Karakuş, yerde seken topu gelişine tamamlayıp golünü attı. (2-0)

75’inci dakikada rakip ceza sahasına giren Zonguldak Kömüspor’da, Fırat Sarı’nın müsait pozisyonda vuruşunda top kale yerine üstten auta gitti.

Karşılaşmada son 15 dakikaya girilirken kaybedecek hiçbir şeyi kalmayan Zonguldak Kömürspor farkı azaltma çabası içine girdi. Stoper Hakan Çevik, özellikle duran toplarda hücuma çıkıp gol aradı. Zaman zaman savunma güvenliğini elinden kaçıran Zonguldak ekibi, birinci bölgede rakibe geniş alanlar verdi. Kontra ataklarla Zonguldak Kömürspor’u az adamla yakalayan 1461 Trabzon, kırmızı-lacivertli takımın kalesinde çok tehlikeli oldu.

90 DAKİKA ANALİZİ:  “ZAYIF KALDIK!”

Zonguldak Kömürspor takım oyununun yanı sıra bireysel beceri anlamında yetersizdi. İleri uçta ilk forvet tercihi Ozan Karabacak ve sonrasında Burak Aydın ile Ahmet Daniel Ayyıldız’la gol aradık. Gol umutlarımız ilk maç özelinde sessiz bir ilk maç geçirdi.

Takımın merkez orta sahada çok zayıf kaldığı görüldü. Mevlüt, Murat ve Mümin üçlüsünün oluşturduğu orta alanda, topa sahip olmaktan çok genelde rakibi karşılayan ve kovalayan bir oyun görüntüsü verildi.

Oysa oyunu yönlendirmek, oyunun hakimiyetini sağlamak ve rakibe oransal üstünlük kurmak topa daha fazla sahip olmaktan geçer. Topa hükmedebiliyorsan, kontrol her zaman senin elindedir. Zaten bunu becerebiliyorsan olgun ve organize atak geliştirip pozisyon üretebilirsin. Topun arkasında olmak özellikli oyuncu ister. Yaratıcı, problem çözebilen, daha anlaşılabilir tabirle netice odaklı asist yapıp gol atabilen...

Takımın beyni tıkır tıkır çalışmalı. Beyni oluşturacak kodsal rakamların başını 8 ve 10 çekiyor. Bu rakamlar daha özellikli olmalı. Buralara transferin şart olduğu bir kez daha net şekilde görüldü.

Zaten Trabzon’daki orta saha, daha çok savunma özelliği ağır futbolculardan kurulu bir orta sahaydı. Zaten 4’ü savunma elemanları maçın genelinde çakılı kaldı. Çakılı kaldılar çünkü rakibin önde oyun tercihi ve hızlı pres uygulaması, iki kenar bekin öne çıkmasına müsaade etmedi.

Orta alanda özellikli oyuncu sayısı az olunca, oyunu kurmakta, yönlendirmekte ve topu ön tarafa taşımakta zorlandık. Bu da ileri uç adamlarının pozisyona girmekten çok genelde sahada gezgin kalmasına sebep oldu.

Takımı hücuma çıkaracak ön kanat oyuncuları da istenilen performans seviyesinde değildi. Sol kenarda Fatih Bektaş’ın oyun stili, görüldü ki artık rakip takımlar tarafından ezberlenmiş. Kenarda topu öne taşıyacak nadir futbolculardan olan Fatih, yakın adam markajıyla karşı karşıya kalıp koşu yolları kapatılınca, sol taraftan gelişen ataklar olgunlaşmadan sona erdi ve üstelik kaptırılan toplar her defasında Zonguldak Kömürspor kalesinde tehlike oluşturdu. Keza ilk maçına çıkan Sarper de diğer kanatta fiziken güçlü ve deneyim sahibi oyuncular karşısında istediklerini pek fazla yapamadı.

Orta alanda yetersiz kalışımız, kanatlardan istenilen topların öne aktarılamaması ya da yer yer buna yeltendiğimiz zamanlarda üçüncü bölgede alan parselinin az sayıda adamla yapılması, kalabalık savunma oyuncuları arasında net gol pozisyonu bulmamızı zorlaştırdı.

Öyle ki az sayıda futbolcuyla hücum deneyen Zonguldak Kömürsporlu futbolcuların etrafında bir anda iki-üç 1461’li futbolcu gördük. Hücumda çok fazla çoğalamayınca, iş ister istemez bireysel beceriye döndü fakat bu anlarda rakibin pres oyunu, bizimkilere ikinci bir hamle yapmasına izin vermedi.

İlk maç itibariyle iyi olduğumuz pek söylenemez. İlk yarı 0-0 bitmiş olsaydı, ikinci yarı daha farklı olabilir miydi? Belki olabilirdi ama bizim takım pozisyon bulmakta ve gol atmakta yine zorlanacaktı.

1461 TRABZON:2 ZONGULDAK KÖMÜRSPOR:0

STAT: Ortahisar Yavuz Selim

HAKEMLER: Hasan Kaçar, Mert Baykal, Enes Biroğlu

1461 TRABZON FK: Özkan Karabulut, Abdurrahman Emir Alagöz (Dk. 76 Kerem Baykuş), Nizamettin Çalışkan (Dk. 76 Hakan Yeşil), Alihan Tunçer (Dk. 68 Uğur Can), Tunahan Ergül, Behlül Aydın (Dk. 46 Safa Kınalı), Enes Karakuş (Dk. 68 Utku Şen), Taha Can Velioğlu, Abdulkadir Korkut, Ümit Kurt, Hurşit Taşçı

ZONGULDAK KÖMÜRSPOR: Egemen Yaylı, Necmi Çoban, Serkan Yıldız, Hakan Çevik, Fuat Yaman, Mevlüt Çelik (Dk. 21 Fırat Sarı), Murat Erdemir (Dk. 87 Ahmet Daniel Akyıldız), Mümin Uyar, Sarper Çağlar, Fatih Bektaş, Ozan Karabacak (Dk. 64 Burak Aydın)

GOLLER: Dk. 45+3 (P.A) Nizamettin Çalışkan, Dk. 57 Enes Karakuş (1461 Trabzon)

SARI KARTLAR: Dk. 16 Emir Alagöz, Dk. 66 Nizamettin Çalışkan, Dk, 74 Ümit Kurt (1461 Trabzon)

Diğer taraftan, Beyaz grupta ikinci hafta maçlarında Karacabey Belediyespor, Diyarbekirspor, Vanspor FK, 1461 Trabzon, Ankaraspor, Nazilli Belediyespor, Esenler Erokspor galibiyet sevinci yaşadı.  Bu takımlardan  Diyarbekirspor, Vanspor FK, Ankaraspor, Nazilli Belediyespor, Esenler Erokspor 2’de 2 yaparak iyi bir sezon başlangıcı yaptı.

TOPLU SONUÇLAR

Esenler Erokspor-Kırklarelispor: 4-0

Nazilli Belediyespor-Beyoğlu Yeniçarşıspor: 1-0

Ankaraspor-Ankara Demirspor: 3-0

Vanspor FK-Adıyaman FK: 2-1

Şampiyon takım son haftaya kaldı... Ya Esenler Erokspor, ya da Vanspor Şampiyon takım son haftaya kaldı... Ya Esenler Erokspor, ya da Vanspor

Diyarbekirspor-Serik Belediyespor: 1-0

1461 Trabzon-Zonguldak Kömürspor: 2-0

Yeni Mersin İdmanyurdu-Bucaspor 1928: 1-1

Karacabey Belediyespor-Bursaspor: 2-0

4 Eylül Pazartesi (bugün)

Saat 20.00 Afyon Zafer Stadı: HES İlaç Afyonspor-Kırşehir Futbol

Altınordu (BAY)

3. HAFTANIN MAÇLARI

10 EYLÜL PAZAR

Saat 16.00 Adıyamanspor-Yeni Mersin İdmanyurdu

Saat 16.00 Ankara Demirspor-Nazilli Belediyespor

Saat 16.00 Kırşehir Futbol SK-Diyarbekirspor

Saat 16.00 Serik Belediyespor-Vanspor FK

Saat 16.00 Zonguldak Kömürspor-Esenler Erokspor

Saat 16.30 Beyoğlu Yeniçarşıspor-Altınordu

Saat 16.30 Bursaspor-Ankaraspor

Saat 16.30 Kırklarelispor-HES İlaç Afyonspor

Saat 19.00 Bucaspor 1928-Karacabey Belediyespor

1461 Trabzon FK (BAY)

SPOR SERVİSİ

PUAN DURUMU-3

Editör: Hüseyin EKİNCİ