Zonguldak’ta, 15 madencinin mühendis Dormiester’in eşine tecavüz ettiklerini anlatan “Tanık” adlı hikâye okuyucuların tepkisini topluyor. Yardımseverlikleri ve hayat kurtarmak için kendi canlarını hiçe sayan madencilerin adının böyle bir konu ile gündeme gelmesi okuyucuların tepkisine yol açtı. 
TRT Sanat Ödülleri Yarışması’nda, 1970 yılında “Başarı ödülü” almayı başaran ve “Yanartaş” adlı romanı ile ünlenen Ahmet Seyda, iki ciltlik bu büyük çalışmasıyla Zonguldak ve çevresindeki “kömür ocağı” gerçeğine ışık tuttu. Uzun Mehmet’in taş kömürü bulması rivayeti ile, 1829’dan 1940’lı yıllara kadar Zonguldak Kömür İşletmeleri’nin belgelerine dayanan tarihi ise belge niteliğinde olmayı başardı. 
Zonguldak’ın 1940’lı yıllarda sosyal hayatının edebiyata yansıması bağlamında önemli yer yere sahip olan “Zonguldak Hikayeleri”nde ki bir hikaye ise okuyucuları düşündürdü. 3 hikâyenin iç içe olduğu öyküde madencilerin mühendisin eşine tecavüzüne yer verildi. Her ne kadar hikâyeleri gerçekle bağdaştırılsa da madencilerin bu tür kötü olaylara karışmayacak olması ve aksine her afette ön planda olan madencilerin hayat kurtarıcılığıyla ön plana çıktığı biliniyor. 
TANIK ADLI HİKAYEDE MADENCİ TECAVÜZÜNE YER VERİLDİ!
Kitapta yer alan 1939’da Zonguldak’ta kaleme alınan Tanık adlı hikâye aslında, iç içe geçmiş iki/üç hikâyeden oluşuyor. “Her ikisi/üçü de adli olan olaylardan ilki karakol muavinin hatıra kabilinden yanındakilere anlattığı bir tecavüz olayı. Hikayede o dönemde kömür işletmelerinde görevli olan Dormiester adlı yabancı mühendis birçok kişiyi işten çıkararak onların düşmanlığını kazanması anlatılıyor. Mühendise düşman olan bu kişilerden on beş kadarı, bir gün, mühendisin karısı Madam’ı dostuyla buluştuğu bayırda yakalayarak tecavüz ederler…” 
Durumu bu şekilde zapta geçiren komiser muavini “zina” davasıyla ilgilenmeye başlar. Adamın biri komşusunun geliniyle Hoştepe’nin üstünde zina ederken yakalanmıştır. Genç komiser muavini, bu tür zina/azgınlık vakalarının gittikçe arttığından şikâyet ederek ve endişe duyarak söylene söylene işine devam eder.”
Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Mezarlıkta korkunç olay! Mezarlıkta korkunç olay!

Yakıt tankeri devrildi, yol ulaşıma kapandı Yakıt tankeri devrildi, yol ulaşıma kapandı

Hakkımızı helal etmiyoruz Hakkımızı helal etmiyoruz

Zonguldak için düğmeye basıldı: Denetlenecek! Zonguldak için düğmeye basıldı: Denetlenecek!

Kapuz’da kanalizasyon borusu patladı! Vatandaşlar tedirgin Kapuz’da kanalizasyon borusu patladı! Vatandaşlar tedirgin

Zonguldak'ta Kripto Para Dolandırıcısı Yakalandı Zonguldak'ta Kripto Para Dolandırıcısı Yakalandı

Zonguldak'ta ahşap atölyesinde yangın Zonguldak'ta ahşap atölyesinde yangın

Düğünde bıçaklı kavga! Araçların lastiklerini kestiler! Düğünde bıçaklı kavga! Araçların lastiklerini kestiler!

Recep Devran hayatını kaybetti! Recep Devran hayatını kaybetti!

Editör: Muhammet