Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş 12 bin tonluk Tam Mekanize Komple Maden Tesis ve Ekipmanlarını gemilerle bölgeye getirdi.

Avrupa’nın ve Türkiye’nin En Büyük Kömür Madenciliği için gece gündüz demeden çalışan Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş’nin hedefi yılda 10 Milyon ton Taşkömürü üretimi ile ilklere imza atmak.

BÖREKÇİ: “ÜLKEMİZ EKONOMİSİNE KATKI SUNMAYI AMAÇLIYORUZ”

Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş Başkan yardımcısı İlyas Börekçi: “Hattat Enerji ve Maden Tic. A.Ş. olarak, Taşkömürünü çıkartıp Türk sanayisine, endüstrisine ve enerji üretimine sunarak, Batı Karadeniz bölgesinde binlerce gencimize iş, ülkemiz ekonomisine katkı sunmayı amaçlıyoruz. Madencilik üretimindeki geçmiş tecrübelerimiz ile en son teknolojinin kullanılacağı Amasra Taşkömürü Projemizde, 12 bin tonluk Tam Mekanize Komple Maden Tesis ve Ekipmanlarını gemilerle bölgeye getiren Şirketimiz, sektöre yeni bir ivme kazandırmanın onuru ve gururu içerisindedir. Bugüne kadar 600 milyon USD’yi aşkın yatırım yaptığımız madenimizde, temin ettiğimiz son teknoloji “Tam Mekanize Yeraltı ve Yerüstü Komple Maden Ekipmanlarıyla” çok önemli bir aşamayı gerçekleştirmiş olacağız. Amasra’daki madenimizi bir an önce üretime başlatmak için -özellikle Başkanımız Sayın Mehmet Hattat yoğun çabalarıyla- yatırımcıya maliyeti 215 milyon Euro’yu üretilmiş olan bu modern ekipmanların alımı gerçekleştirilmiştir. Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. Amasra ve Bartın’daki işsizlik sorununu ortadan kaldıracak ve yöredeki en büyük istihdamı sağlayacak özel sektör kuruluşu olacaktır. Yatırım faaliyetlerinin başlamasıyla birlikte işçi alımları da başlayacak ve toplam 2 bin 500 kişilik istihdam sağlanacaktır” dedi.

TUNÇ: “TÜRKİYE’NİN YERLİ KÖMÜRÜ ÜLKE EKONOMİSİNE KAZANDIRILACAK”

Hattat Enerji ve Maden A.Ş.’nin (HEMA) Amasra B kuyusundan çıkaracağı kömür için Norveç’ten gelen teçhizatları yerinde inceleyen Ak Parti Bartın Milletvekili ve AK Parti Grup Başkan Vekili Yılmaz Tunç konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bu bölgenin ülkenin enerji ihtiyacını karşıladığını belirterek, Yerli kömürü destek verdiklerini de dile getiren AK Parti Grup Başkan Vekili Yılmaz Tunç, şunları söyledi:

“Bugün Bartın’da biliyorsunuz uzun zamandır hazırlık çalışmaları devam eden kömür üretimi ile ilgili HEMA Şirketinin yeni bir adımıyla karşı karşıyayız. Maden ekipmanlarının Norveç’ten gemiyle gelmesi ve gümrük sahasında kamyonlara yüklenmesi 600 seferde bu gemi boşaltılmış olacak ve tarla ağzında ki tesislere ulaşacak, kurulumundan sonrada kömür üretimine başlanacak. Zonguldak ve Bartın Türkiye Taşkömürünü karşılayan iki ilimiz. Türkiye’nin toplam 1 buçuk milyar ton kesin tespit edilen taşkömürü rezervi var bunun 1 milyar tonu Zonguldak sınırlarından 500 milyon tonu da Bartın Amasra çevresinden çıkıyor. Şimdi bu ekipmanlarla beraber inşallah bunların kurulumundan sonrada kömür üretimine başlandığında Türkiye’nin yerli kömürü ülkemiz ekonomisine de kazandırılmış olacak. Bartın’ımız içinde istihdam anlamında da önemli bir fayda sağlamış olacak.

TUNÇ: “TAŞKÖMÜRÜNÜN DEĞERİ ARTTI”

Biz yerli kömürümüzü her zaman destekliyoruz. Bu anlamda özel sektöre destek verdiğimiz gibi Türkiye Taşkömürü kapasitesini arttırması yönünde Hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın bu konuda hassasiyeti devam ediyor çünkü Uzunmehmet’ten bu yana Zonguldak ve Bartın çok büyük emek sarf etti. Şimdi Türkiye’nin ekonomisine de Doğalgazla da katkı sağlayacağız inşallah. Karadeniz Gaz sahasındaki çalışmalar, denizin altında ki boru döşemeleri devam ediyor. 2023’ün ilk çeyreğinde Filyos’a doğalgaz geldiğinde Zonguldak’ımız, Batı Karadeniz’imiz hem doğalgaz açısından ülkemiz enerjisine milli enerji anlamında destek sağlayacak hem de bu tür yatırımlarla taşkömürünün son zamanlarda değeri arttı, dünyada arttı fiyatlar çünkü buna paralel ülkemizde de artmış oldu.

TUNÇ: “YERLİ İSTİHDAM SAĞLANACAK”

Taşkömürü ve yerli kömürümüzün ülkemiz adına kazandırılmasında da özel sektörün çalışmaları da önemli. Bir taraftan TTK Amasra’da A sahasında çalışmasını sürdürürken B sahasında da özel sektör hem istihdam sağlamış hem de 800 metre derinlikte ki o kömürü de milli ekonomimize kazandırmış olacak. Bu ekipmanlar inşallah bir an önce yerin altına kurulsun bunu istiyoruz ve o ayaklarda panolarda üretim başladığında peyderpey işçilerin alımı noktasında bizde sevinmiş olacağız. Batı Karadeniz için önemli bir proje, maliyetli bir proje. Yabancı çalışanlarda var ama yerli istihdam sağlanmış olacak.” Haber: Şaban YILMAZ

Editör: Haber Merkezi