Arsa, dükkan, konut gibi gayrimenkullerin devir işlemleri noterlerden de yapılmasını sağlayacak düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren hayata geçecek. Sistem tapu dairelerinde olduğu gibi randevu alınarak işleyecek. Randevuda alıcı ve satıcı buluşarak tapu devir işlemi yapılabilecek.

Bakan Mehmet Şimşek: Vergi vermeyen 400 binden fazla mükellef tespit ettik! Bakan Mehmet Şimşek: Vergi vermeyen 400 binden fazla mükellef tespit ettik!

İşlemde tapu yerine geçici belge verilecek ve noter ücretleri ise cüzi bir miktar olması bekleniyor. İşlemlerin çok hızlanacağı ve daha güvenli bir ortamda yapılacağı ifade ediliyor.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi aracılığıyla noterlerle paylaşılacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nden (TAKBİS) noterliklerin veri alabilmesi için teknik hazırlıklar devam ediyor. Taşınmazın ilgili belgelerinin eksik olduğu durumda ise bu belgeler sistem üzerinden talep edilecek ve eksiklikler tapu müdürlüğü tarafından sisteme aktarılacak. (Haber Merkezi)

Editör: Murat Barutçu