Bunun yanı sıra çalışanların güvenliğini ve sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek riskler de endüstriyel süreçlerin bir parçasıdır. Bu nedenle endüstriyel süreçlerin güvenliğini maksimize edecek çözümlere ihtiyaç duyulur. Meter Elektronik A.Ş. PID denetleyici ve termovel gibi ürünlerle sektör standartlarını yükseltmeye devam etmektedir. Siz de Meter Elektronik A.Ş. ile iletişime geçerek işletmenizdeki endüstriyel süreçlerin güvenilirliğini, verimliliğini ve kalitesini artırabilirsiniz.

Toplam 85 Milyon TL ödül ve maddi destek verilecek Toplam 85 Milyon TL ödül ve maddi destek verilecek

Endüstriyel süreçlerde sıcaklık ölçümünde kullanılan bir bileşen olan termovel, sıcaklık sensörlerinin prosese bağlanması amacıyla kullanılan bir montaj ekipmanı olarak tanımlanabilir. Genellikle boru hatları, tanklar ve reaktörler gibi sistemlere entegre edilen termovel; sensör değişiminde prosesin durmaması ve sensörün doğrudan prosesle temas ederek zarar görmemesi amacıyla kullanılır. Kaynaklı ya da dolu malzemeden imal edilebilen termovel aynı zamanda sıcaklık muhafazası veya termometre kılıfı olarak da adlandırılır.

Termovellerin temel işlevi, sıcaklık sensörlerini ölçüm yapılacak ortamdan korumak bu sırada doğru ölçüm sonuçları alınmasını sağlamaktır. Termovelin sıcaklık sensörlerini etkili bir şekilde koruması, ölçülen faktörlerin doğruluğunu etkileyen faktörler arasında yer alır. Diğer yandan sıcaklık sensörleri tehlikeli ya da aşındırıcı maddelerden korunmuş, fiziksel hasar görmeleri önlenmiş olur. Bu faydalar nedeniyle; süreç kontrolü, enerji üretimi, petrokimya, otomasyon, kimya ve gıda gibi pek çok farklı endüstride yaygın bir şekilde termovel kullanılır.

Termovel cihazlarının düz boru tipi, flanş tipi, T tipi ve sarmal tip gibi farklı tasarımları vardır. Ayrıca metal, titanyum, paslanmaz çelik ve alaşımlı çelik gibi farklı malzemelerden termovel üretimi yapılabilir. Uygulamanın ihtiyaçlarını değerlendirmek; sıcaklık, akış hızı ve basınç gibi faktörleri dikkate alarak seçim yapmak doğru termovel cihazının kullanılmasını ve bu kullanımdan optimum fayda alınmasını sağlayacaktır.

Termovel Neden Kullanılır?

Endüstriyel alanlarda, işletme ihtiyaçlarına uygun olarak seçilen bir termovel kullanıldığında ciddi ölçüde koruma sağlanması ve sürdürülebilirliğin desteklenmesi mümkündür. Sıcaklık sensörlerinin ölçümü yapılacak ortama maruz kalmasını önleme amacıyla tasarlanan termoveller, sahip oldukları işlevler sayesinde sıcaklık sensörleri doğru ölçümler yapabilmektedir. Özellikle agresif ve aşındırıcı maddelerin yer aldığı ortamlarda, sıcaklık sensörlerinin bu maddelerle doğrudan temas etmesi hasar görmelerine ve yanlış ölçümler yapmalarına neden olabilir. Termovel ise sıcaklık sensörlerini bu tür zararlı etkilerden izole eder, ölçümlerin doğruluğunu ve güvenilirliğini artırır.

Sıcaklık sensörlerinin özellikle yüksek basınç, titreşim ya da mekanik etkilere maruz kalabileceği sistemlerde termovel kullanılarak çevresel etkilere karşı fiziksel koruma sağlanabilir. Termovel kullanımı sayesinde darbe ve strese karşı korunması sağlanan sıcaklık sensörleri hasar görmez, performansı düşmez, uzun ömürlü ve güvenilir ölçümler yaparlar.

Termoveller, farklı endüstriyel süreçlerde kullanılan pek çok farklı sıcaklık sensörüyle uyum sağlayabilir. Bu aynı zamanda termovellerin farklı uygulamalara esnek bir şekilde entegre edilebileceği anlamına gelir. Termokupl, termistör ve direnç termometresi gibi çeşitli sıcaklık sensörlerinin bu cihazlarla birleştirilmesi ve kullanıcılara, farklı ihtiyaçlarını karşılayacak uygun çözümler sunulması mümkün olur.

Ölçüm yapılan sistemlerin güvenliğini artıran termoveller özellikle yüksek sıcaklığın ve basıncın söz konusu olduğu tehlikeli ortamlarda, sıcaklık sensörlerinin zarar görmesini ya da sistemde tehlikeli bir durum oluşmasını önleyecektir. Böylece operatörlerin ve tesislerin güvenliğini sağlamak söz konusu olabilir. Ayrıca sıcaklık sensörleri kolay erişilebilirdir. Bu sayede sıcaklık sensörlerinin bakımı, değiştirilmesi ya da kalibrasyonunun gerektiği durumlarda süreçler çok daha kolay ve hızlı bir şekilde ilerleyecektir. Termovel kullanımı sayesinde üretim süreçlerinde sıcaklık sensörleri minimum kesinti olacak şekilde ve yüksek verimlilikle yönetilebilirler.

Termovel Endüstriyel Süreçlerin En Önemli Unsurlarındandır

Sıcaklık ölçümü endüstriyel süreçlerde üretim verimliliği, kalite kontrolü ve güvenlik açısından son derece önemlidir. Sıcaklık sensörlerinin korunması, doğru ve güvenilir ölçümler elde edilmesini sağlar. Diğer yandan sıcaklık sensörlerinin doğru bir şekilde ölçüm yapılabilmesi için dış etkenlerden izole edilmesi kritik bir öneme sahiptir. İzolasyon görevi ise termovele aittir.

Sıcaklık sensörlerini tehlikeli ve aşındırıcı maddelerden koruyan termovel; özellikle petrokimya, kimya ve enerji endüstrisi gibi agresif maddelerin bulunduğu, sıcaklık ölçümü yapmanın riski olduğu ortamlarda sıcaklık ölçümü yapılmasını sağlar. Hatta sıcaklık sensörlerini söz konusu etkilere karşı korur, ekipmanların dayanıklılığını ve kullanım ömrünü artırmayı başarır.

Sıcaklık kontrolü endüstriyel süreçlerde güvenliğin sağlanması noktasında kritik bir önem taşır. Yüksek basınç ya da sıcaklık altında çalışan sistemlerde, sıcaklık sensörlerinin hasar görmesini ve potansiyel tehlikeli durumların meydana gelmesini önler. Bu nedenle termovel kullanımı işçi güvenliği ve tesis güvenliği açısından olmazsa olmazdır.

Termoveller kimya, enerji üretimi, ilaç, petrokimya, otomotiv, gıda ve içecek endüstrisi gibi pek çok farklı sektörde termovel kullanımı söz konusudur. Sıcaklık sensörlerinin kolayca erişilebilir olmasını sağlamasından üretim süreçlerinde kesintilerin minimize edilmesine ve bakım maliyetlerinin azaltılmasına kadar pek çok farklı fayda sağlayan termovel ile endüstriyel süreçlerinizi iyileştirmek için Meter Elektronik A.Ş. ile iletişime geçebilirsiniz.

Editör: Muhammet