Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında Mart ayında ülke genelinde kapatılan spor salonları, uzun bir aranın ardından kapılarını açtı. 1 Haziran’dan itibaren kontrollü normal yaşama geri dönüş yapılmasıyla birlikte Gençlik Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki takım ve bireysel spor salonları ile kulüp bünyesindeki salonlar faaliyetlerine yeniden başladı.

Önce sporcu sağlığı

3 aya yakın bir sürenin ardından yeniden aktif hale gelen spor salonları, antrenmanlar öncesinde köşe bucak temizleniyor. Hijyen kurallarının birinci planda tutulacağı salonlarda öncelik artık sporcu sağlığı olacak. Bu düşünce doğrultusunda idareci ve antrenörler, uygulamaya koyacakları her antrenman programı öncesinde salonu ve antrenman malzemelerini bulaş özelliği olan virüse karşı ilaçlatıp dezenfekte edecek.

Toplu antrenman olmayacak

Normal yaşama geri dönüşle birlikte diğer tüm sektörlerde olduğu gibi spor sektöründe de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Kapalı olduğu için hava sirkülasyonunun açık alana göre daha yavaş olduğu spor salonlarında uzunca bir süre toplu halde antrenman yapılmayacak. Böyle bir durum söz konusu olduğunda kesinlikle en az 1,5 metre olan sosyal mesafe kuralına uyulacak ve antrenman süresi kısa tutulacak. Antrenmanlar ilk etapta Olimpik ve Milli seviyedeki sporcular ile yarışmacı sporcuları kapsayacak. Antrenmanların farklı saatlerde 2’şer ya da 3’er gruplar halinde yapılmasına özen gösterilecek. Kademeli olarak genişleyecek sporcu ağı, 18 yaş altı çocuklara uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla birlikte diğer sporcularla devam edecek.

Maske olmazsa olmaz, temas minimize edilecek

Tedbirler kapsamında antrenör, idareci ve sporcular için maske olmazsa olmaz olacak. Sporcular spor salonunda antrenman saati dışınca geçireceği vakitlerde kesinlikle maske kullanacak. Maske sadece antrenman sırasında çıkarılacak. Artan ısıyla birlikte aşırı terlemenin yaşandığı antrenman sırasında sporcuların birbirleriyle teması minimum seviyede olacak. İkili mücadeleye dayalı spor branşlarında ise bu durum şimdilik bireysel, fizik-kondisyon antrenmanlarıyla idare edilecek. Sporcuların sağlığından birinci derecede sorumlu olacak antrenörler, antrenman programlarını “öncelik sporcu sağlığı” düşüncesiyle hazırlayacak.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi