1929 yılında Hadiye Çağlar’ın ve Ali Agah Çağlar’ın kızı olarak İstanbul’da doğdu. 1931 yılında ailesiyle birlikte geldiği Zonguldak’ta Mithatpaşa İlkokulu’nda okudu. Ortaokul ve liseyi babası müteahhit ve mühendis olarak yapımını da üstlendiği Mehmet Çelikel Lisesi’nde, her yıl iftihar belgesi alarak tamamladı. Zonguldak Nostalji  Sayfalarında Yüksel Yıldırım’ın haberine göre çocukluğu ve gençliğini Zonguldak’ta geçiren Hande Çağlar, bu şehirden nasıl etkilendiğini şöyle anlatır:

İl Özel İdarede operasyon! 24 şüpheli adliyeye sevk edildi İl Özel İdarede operasyon! 24 şüpheli adliyeye sevk edildi

“Zonguldak gibi bir sanayi kentinde bulunmuş olmanın büyük kıvancını yaşadım ve yaşıyorum. Kamu yararı bilincinde yetiştirilmemi Zonguldak’ta gördüğüm eğitime, öğretmenlerime, aileme, aile dostlarımıza ve çevremize borçlu olduğumu biliyorum.”

1946 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde yüksek eğitime başladı. 1951 yılında mimar oldu. Aynı yıl İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde Şehircilik Bölümü’nde asistan oldu.

1956 yılında doçent, 1965 yılında ise profesör unvanlarına hak kazandı. Hem İTÜ’de, hem de diğer akademik platformlarda çeşitli görevler aldı. 1977 yılında dekanlık seçimlerinde birinci oldu ve İTÜ Mimarlık Fakültesi’nin ilk kadın dekanı olarak 1977-1980 yılları arasında görev yaptı. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın şehir plancılarındandır. 1996 yılında başlayan emeklilik döneminde; bireysel ve ortak makale, bildiri, araştırma, konferans, sempozyum vb. etkinliklere katıldı...

Hande Suher’in yaşamı, ünlü belgeselci Nazım Alpman tarafından filme alındı. Hocaların hocası için “Kamuya Adanmış Bir Yaşam: Hande Suher” adıyla hazırlanan belgesel, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı’nın (ZOKEV) organizasyonuyla, 22 Mayıs 2015’de, Zonguldak’ta da gösterilmişti…

Bu organizasyondan kısa bir süre sonra 21 Şubat 2016 tarihinde hayatını kaybetti…

Kaynak: Haber Merkezi