Ünlü yer bilimci Baturhan Öğüt, Batı Karadeniz bölgesinde oluşabilecek bir depremin, beklenen İstanbul depreminden daha etkili olabileceği konusunda dikkat çeken bir açıklama yaptı. Öğüt'e göre, Zonguldak da dahil olmak üzere Batı Karadeniz'de yaşanabilecek depremlerin hazırlıksız yakalanabileceği ve ciddi etkilere neden olabileceği ifade edildi.

Öğüt, açıklamasında ayrıca Trakya bölgesinde de Türkiye sınırına yakın fay hatlarının risk altında olduğunu belirtti. Bu fay hatlarının geçmişte 7,3 büyüklüğünde depremlere yol açtığı ve Tsunami dalgaları oluşturduğu vurgulandı. Batı Karadeniz'de yer alan Istranca Fay Zonu'nun tarihsel olarak büyük depremlere neden olduğu ve Tsunami oluşturma potansiyeline sahip olduğu açıklandı.

Öğüt, ayrıca İstanbul, Trakya ve Marmara bölgesinin, olası bir Karadeniz depremine karşı gerekli tedbirleri alması gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda Batı Karadeniz'in deprem açısından riskli bölgelerden biri olduğunu ve bu konunun daha fazla gündeme getirilmesi gerektiğini belirtti.

Elcab Kablo’dan 9 Fabrikatör çıktı! Elcab Kablo’dan 9 Fabrikatör çıktı!

“GEREKLİ TEDBİRLER İVEDİLİKLE ALINMALIDIR”

Burhan Öğüt’ün açıklaması şu şekilde:

“Hazırlıksız yakalanırız. Ayrıca Trakya Bulgaristan’ın içerisinde Türkiye sınırına yakın faylarca da risk altında, Nitekim bu fayların geçmiş deprem kataloğuna baktığımızda 7,3'e varan depremlerde üretmiştir. Batı Karadeniz ıstıranca fay zonu en büyük depremini MS:544-7,5 büyüklüğünde üretmiştir. Bu depremde oluşan tsunami dalgaları Trakya’nın karasal iç kısma 4-5'Km kadar girmiştir. 543-544 Trakya’da anormalim deniz davranışı diye tanımlanmaktadır.

Bu fay zonunun kuzey uç kısmına yakın karadan denize uzanımlı fay zonunda 1901 7,2 büyüklüğünde bir deprem olmuş deprem 4-5'Mt'lik tsunami oluşturmuştu. Ayrıca İstanbul’a parallel doğrultuda D-B uzantılı faylarca da risk altındadır. Özellikle 544 depreminin olduğu bölge Tsunami oluşturmaya müsait bölgedir.

Nitekim bölgedeki risk konusunda şuana kadar neredeyse hiç konuşulmadı ya da gündeme getirilmedi oysaki en az Marmara denizinde ki fayların risk durumu kadar gündeme getirilmesi gerekti diye düşünüyorum.

İstanbul, Trakya ve Marmara genelince olası bir Karadeniz depremine karşı gerekli tedbirler ivedilikle alınmalıdır. Ayrıca batı Karadeniz shabla bölgesi deprem açısından Karadeniz’deki en riskli bölgedir. Bu bölgeyi gündeme getirmemiz gerek artık.”  (Haber: Fadime YILMAZ ELMA)

Eski Başkan Eşref Şafak’a konuştu:  Aday olacak mı? Fevkani Köprü ne olmalı? Eski Başkan Eşref Şafak’a konuştu: Aday olacak mı? Fevkani Köprü ne olmalı?

Madenciler tehlike altında! İlk vaka Zonguldak’ta görüldü! Madenciler tehlike altında! İlk vaka Zonguldak’ta görüldü!

Kayıp şahıs ormanda ölü bulundu! Kayıp şahıs ormanda ölü bulundu!

Editör: Murat Barutçu