2. Lig temsilcisi Zonguldak Kömürspor, bu yıl 2022-2023 sezonu hazırlıklarına erken start verdi. Normalde Haziran ayı sonunda hatta Temmuz ayı başında yapılan kongre bu sefer erkene çekildi. Kırmızı-Lacivertliler, 27 Ağustos’ta başlayacak yeni sezon öncesi daha fazla zaman kazanmak için kongrenin 29 Mayıs’ta yapılmasını kararlaştırdı. Bir yanda kongre hazırlıklarına hız veren yönetim, diğer yandan da iç ve dış transfer için taslak çalışmalarına başladı.

Bu doğrultuda kongre beklenilmeyecek, iç transferde yola devam edilecek mevcut futbolcularla görüşmelere başlanılacak. Sezonu 31 kişilik kadroyla tamamlayan Zonguldak Kömürspor’da 14 futbolcunun sözleşmesi devam ediyor. Bir değişiklik olmadığı müddetçe söz konusu futbolcular, yeni sezonda da kırmızı-lacivertli takımın formasını giyecek. Ayrıca sözleşmesi biten 12 futbolcu arasında takımın yükünü çeken isimlerle pazarlık masasına oturulup yeni sözleşme önerisinde bulunulacak.

ASIL İŞ DIŞ TRANSFERDE

Zonguldak Kömürspor yönetimi, iç transfer görüşmelerini sürdürürken dış transferde de nabız yoklayacak. Resmi anlaşma sağlanmasa bile gündemde yer alan futbolcular, yapılacak ön görüşmeler neticesinde teklif sunularak Zonguldak’a davet edilecek. Resmi anlaşmalar, Zonguldak’ta yüz yüze yapılacak görüşmelerin ardından sağlanıp transfer resmiyete dökülecek.

Pekala dış transferde nasıl bir yol izlenecek. ŞAFAK Spor’un yönetim nezdinde yaptığı görüşmeler ve araştırmalar doğrultusunda dış transfer kaleci ve forvetten başlayacak.

Futbolun altın kuralı olarak lanse edilen “Atanın ve tutanın iyi olmalı” sözünü prensip edinen yönetim, iki kritik mevkide nokta atışı yapmak istiyor. Geçen sezon transfer döneminin son gününe kalan hatta kampa kadar gelip sonrasında başka takıma giden forvet konusunda aynı hataya düşmek istemeyen Zonguldak Kömürspor, kongrenin hemen ardından oluşturacağı transfer bütçesiyle birlikte forvet transferini kesin bitirecek. Ardından yapılacak kaleci transferiyle “kaleci açığı” kapatılacak.

Son 5 sezondur kırmızı-lacivertli kaleyi koruyan 34 yaşındaki Sinan Ören’in erken veda etmesi üzerine sezonu genç file bekçisi Egemen Yaylı’yla kapatan Zonguldak Kömürspor, yeni sezonda 1 numaralı mevkideki rekabeti yukarıya çıkarıp başarı ve kalite seviyesini artırmayı amaçlıyor. Bu arada Zonguldak Kömürspor 2022-2023 sezonunda Sinan Ören’le devam etmeyecek. 21 yaşındaki genç kaleci Egemen’den uzun yıllar faydalanmak isteyen 2. Lig ekibi, alacağı yeni bir tecrübeli bir kaleciyle kaleyi sağlam tutacak.

Kaleci transferini bir kişiyle sınırlı tutan Zonguldak Kömürspor, forvette ise sadece bir transferle yetinmeyecek. “Alternatifli bir forvet kadrosu” oluşturmayı planlayan Zonguldak ekibi, haliyle golcü konusunda işi bir hayli sıkı tutacak.

EN ÇOK GOL YİYEN 5 TAKIMDAN BİRİYİZ

Sezonu 38 puanla 14’üncü sırada tamamlayan Zonguldak Kömürspor, 34 hafta süren lig maratonunda en çok gol yiyen 5’inci takım oldu. Kalesinden tam 47 gol çıkaran kırmızı-lacivertli takım, bu yönüyle 6 sezondur mücadele ettiği 2. Ligde en başarısız dönemini yaşadı. Sezonun ilk 21 haftasını Sinan Ören’le geçiren, son 13 haftasını Egemen Yaylı’yla tamamlayan Zonguldak Kömürspor’un maç başına yediği gol ortalaması 1,3.

47 golün 29’unu Sinan yerken, 18’ini ağlardan Egemen çıkardı.

5 FORVETİN TOPLAM GOL SAYISI 12!

Zonguldak ekibinin attığı gol sayısı ise 37. En fazla gol atan takım sıralamasında 18 takım arasında ancak 12’nci olan Zonguldak Kömürspor’da forvetlerin gol seviyesi çok düşük. Sezonun ilk yarısında forvet pozisyonunda görev alan Atilla Yıldırım’ın 4, Berat Vardal’ın 2 golü var, Tuğrul Başkan’ın ise hiç golü yok. Bu 3 forvetle devre arasında yollar ayrılmıştı.

Ligin ikinci yarısında forvet sorumluluğunu Embiya Ayyıldız ile Tezcan Gökmen üstlendi. Embiya 6 gol kaydederken, Tezcan suskunluğunu hiç bozamadı. Bir sezonda 5 farklı forvetle oynayan Zonguldak Kömürspor’da forvet unvana sahip futbolcuların toplamda attığı gol sayısı sadece 12.

Oysa 2. Ligde gol krallığı sıralamasını ilk 3’te bitiren forvetlerin sadece biri 15’in üzerinde gol kaydetti. Beyaz grupta, Şanlıurfaspor’da Sinan Kurumuş 16, Erzincanspor’da Muhammet Demirci 15, 24 Erzincanspor’da Ozan Papaker 15 gol, Kırmızı grupta 1461 Trabzon FK’da Yasin Abdioğlu 22, Afyonspor’da Erhan Şentürk 19, Vanspor FK’da Hamza Küçükköylü 16 gol atarak “golcü” sorumluluğunu fazlasıyla yerine getirdi.

Ortada böyle güçlü örnekler varken, Zonguldak Kömürspor’da 5 forvetin toplamda 12 gol atması, golcü sorununu açık ve net olarak ortaya koyuyor. Dolayısıyla kırmızı-lacivertli yönetim bu sezon hem kaleci, hem de forvet pozisyonu için “maliyet yüksek” mazeretinden kaçınıp doğru ve akılcı transferde bulunmalı. Aksi takdirde 2022-2023 sezonu da kale ile forvet mevkiinde yine sıkıntı dolu günlerle geçecek.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi