Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun yaptığı açıklamada, “Zonguldak, Kömür ile var olmuş Cumhuriyetin ilk kenti olma özelliğini de taşıyan nadir şehirlerimizden biridir” dedi.

Uzun açıklamasında, “Kömür üretimi ile başlayan bu şehrin kaderi beraberinde birçok acıyı, gözyaşını, ölümleri getirirken ülkenin de kalkınmasını çok ciddi katkılarda bulunmuştur ve bulunmaya devam etmektedir” diyerek şunları söyledi:

“Bütün bunlara rağmen dünyanın değişen ekonomik koşulları ve küreselleşmenin dayattığı sebep sonuç ilişkileri ulusal yeraltı kaynaklarımızdaki üretim hedeflerini itibarsızlaştırırken, kocaman bir şehre ve havzaya da haksız bir şekilde  “ekonominin sırtındaki kambur” suçlamasını dayatmıştır.

Zaman zaman ülkeyi yönetenler maden işçisinin yaşadığı ölümleri “işin fıkrat” olarak nitelemişler, kendilerinden yeni iş beklentisinde olan madencileri de Zonguldak meydanında “azarlamaktan” çekinmemişlerdir. Günümüzde özellikle iş yeri önlemleri ve işçi sağlığı koşullarına uyulmaması sebebiyle ölümlü kazalar önlenememekte ve çoğu zaman iş yeri cinayetlerine dönüşmektedir. Maden kömürü ve üretimini yaşamının ve ülkesinin vazgeçilmezi olarak gören bu şehrin yiğit evlatları artık başka diyarlara göç ederek mücadelelerini oralarda sürdürmektedir.

Bu duruma son verilerek TTK’nın yeraltı işçi açığının giderilmesi hem kurumun geleceği için hemde şehrin geleceği için hayati bir önem taşımaktadır.

Bu vesile ile; 03 Mart 1992’ de Kozlu’da kaybettiğimiz 263 Maden işçimizi ve 7 Mart 1983 tarihinde Armutçuk’ta kaybettiğimiz 103 Maden işçimizi minnet ve rahmetle anıyor, değerli ailelerinin acıları bir kez daha bütün kalbimle paylaşıyorum.” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi