Zonguldak Belediye Meclisi Temmuz ayı ikinci birleşimi Belediye Başkan vekili Sinan Toprak başkanlığında gerçekleştirildi.

Zonguldak Belediye Meclisi Temmuz ayı ikinci birleşiminde Metropolitan Belediyeler bütçesinden yapılacak olan Hayvan Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi yapım işi ihalesi ödemeleri için 2022 ve 2023 yılları için yüzde 60 oranında katılım payı ödeme yapılması talebi ile ilgili Plan ve Bütçe Raporu Ak Partili ve Cumhuriyet Halk Partili meclis üyelerini karşı karşıya getirdi.

Açılış ve yoklamanın ardından 3 maddenin görüşüldüğü toplantıda, gündemin birinci maddesi olan Fen İşleri Müdürlüğü’nün Metropolitan Belediyeler birliği bütçesinden yapılacak olan Hayvan yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi yapım işi ihalesi ve ödemeleri için 2022 ve 2023 yılları için yüzde 60 oranında katılım payı ödeme yapılması talebi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu okundu ve katkı payı olarak 2022 yılı Zonguldak Belediye bütçesinin katılım payları tertibine konulmuş olan 8.820.000.00 TL, 2023 yılı bütçesinin katılım payları tertibine konulacak 17.940.000.00 TL ödenek konulmasına ilişkin rapor oy çokluğuyla komisyondan geçti.

KAYINOVA, “2023 YILI BÜTÇESİNİ YAPTIK MI?”

Hayvan Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezine karşı olmadıklarını ancak 2023 yılı bütçesini yapmadan bu kararı almak kanunen usulsüzdür diyen Zonguldak Belediyesi CHP Gurup Başkan vekili Atınç Kayınova, şunları söyledi: “Biz Zonguldak Belediyesi’nin yapacağı bütün işlerinin kararını alan meclis gurubuyuz. Halk tarafından yetkilendirilmiş halk adına karar verme sorumluluğu içinde olan insanlarız. Bunları da keyfe keder yapamayız. Ya da birisi istiyor diye yapamayız. Biz kurallara bağlıyız. Biz yasalarla sınırlanmışız. Biz keyfe keder karar alamayız. 2023 yılının bütçesini yaptık mı? 2023 yılının bütçesini yapmadan bütçe de sanki varmış gibi bir kararı burada böyle yazmak ve bunu Meclis’ten istemek esasında usulsüzdür ve sonrada bunu buraya yazmak usulsüzdür. Metropoliten Belediyeler Birliği’nin uydusu değildir Zonguldak Belediye Meclisi. Metropoliten Belediyeler Birliği’nin encümen kalemi böyle istedi diye meclis bu kararı almak zorunda değildir. Bizim Kasım ayında 2023 bütçesinde koymamız gerekirse koyarız, oylamamız gerekiyorsa oylarız, evet de deriz ama bu haliyle bu usulsüzdür. Kadük bir karardır, anlamı da yok. 2023 yılı Zonguldak Belediyesi bütçesinin katılım payları tertibine ‘konulacak’ kısmı çıkartıldıktan sonra ‘evet’ deriz, çıkartmıyorsanız çekimseriz. Kadük ve hukuksuz bir karar alıyorsunuz uyarmış olalım.”

BABAİBAN: “YILSONUNU BEKLEMENİN BİR ANLAMI YOK”

Tesisin hayata geçmesinin önemli olduğunu belirten Zonguldak Belediye Meclisinin Ak Partili üyesi Bünyamin Babaiban: “Hepinizin bildiği üzere Metropolitan Belediyeler Birliği ile beraber ilimizde Hayvan Yaşam ve Rehabilitasyon Barınağı ad altında bir tesis inşa edilmek üzere bir karar alınmıştı. Bununla ilgili ilimiz ve ilçelerimizin katılımlarıyla yapılacak olan bu tesiste katılım oranları belirlenmişti. Kentimizin en önemli sorunlarından bir tanesi de budur. Hayvanlarımız, canlılarımız son derece uygun olmayan koşullarda caddede, sokakta uygun olmayan koşullarda yaşamlarını idame ettiriyorlar. O anlamda biz bu hayvanlarımızı en güzel şekilde onların doğasına daha uygun koşullarda hayatlarını devam ettirebilecekleri bir ortamı tesis etmek amacıyla bu kararı daha önce almıştık ve projeleri hazırlandı. Bu tesisin yapılmasıyla ilgili yılsonu bütçe kalemine girmese dahi ara bütçe kararıyla alınabilir. Burada hukuksuzluğun olduğunu düşünmüyorum. Sonuç itibariyle meclis karar verecek ve bütçeye girecek daha sonrada bütçeden harcama yapılacak. Biz bize ait olan katılım payıyla ilgili meclisten onay bekliyoruz. Onun haricinde diğer ilçelerinde katılım oranlarında katılım paylarını kendi meclislerinde karar alarak bu bütçeye aktaracaklar. Bu Metropolitan Belediyeler Birliği üzerinden yapılacak olan bir tesis. Bu anlamda tesisin hayata geçmesi bizim için önemli. Bunun hayata geçirilmesi için de yılsonunu beklemenin bir anlamı yok. Bunu bütçe kalemimize koyup hayata geçirmenin Zonguldak için önemli bir yatırım olacağı düşüncesi içerisindeyim” dedi.

Rapora Ak Partili üyeler evet oyu verirken Cumhuriyet Halk Partili üyeler çekimser oy kullandı. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi