Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu toplantısına katıldı. Toplantının ardından basın açıklaması yapan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret konusunda tavırlarının net olduğunu ifade ederek işçinin memnun olmayacağı bir rakama imza atmayacaklarını söyledi.

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, Genel Başkan Ergün Atalay başkanlığında 7 Aralık 2022 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesi TÜRK-İŞ Genel Merkezinde gerçekleşen toplantıda, asgari ücret konusunda değerlendirmelerde bulunuldu. Toplantının ardından basın açıklaması yapan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, TÜRK-İŞ’in asgari ücret konusundaki tavrının net olduğunu söyledi. İşçinin memnun olmadığı bir rakama imza atmayacaklarını ifade eden Atalay, şöyle dedi:

“Benim söylediğim net, arkadaşlarımın söylediği net. Açlık sınırı ortada. Biz masaya 5 bin 500 lira ile oturmayacağız, açlık sınırı olan rakamla oturacağız. Onun üzerinde işveren ve hükümet ne rakam getirecek görelim. Bu rakam kamuoyunun ve bizim katıldığımız bir rakam olursa mahsuru yok. Ama katılmadığımız bir rakam olursa o masada olmayız, bunu da imzalamayız. TÜRK-İŞ bugüne kadar ne söylediyse ona yakın, ona uygun asgari ücret ve sözleşme imzalamıştır. Açlık sınırı olan 7 bin 785 lira bizim elimizdeki veri. Bu rakam bizim araştırmamızın sonucu. Bu konuyu en iyi bilen kurumların başında TÜRK-İŞ var. Çünkü 40 senedir biz o masadayız, bu görüşmeleri biz yapıyoruz. Şimdi Komisyon 2’de toplantıya girecek. Komisyon, asgari ücreti, asgari ücret 5 bin 500 lirayla ilgili konuşmayacak. Komisyon’umuz, asgari ücreti, 7 bin 785 lira açlık sınırından başlayacak, onun üstüne nereye çıkabiliyorsak çıkmaya çalışacak. Kamuoyunun kafasına yatmayan, uygun olmayan, asgari ücretlinin memnun olmadığı hiçbir şeyin altına imza atmadık, yine aynısını noksansız yaparız. Gıda enflasyonu ortada, yoksulluk ortada, açlık ortada. Buna göre, ülkeyi yönetenler, işverenler ‘Elimizi taşın altına koyacağız.’ diyorlar, koysunlar görelim. Makul bir rakam getirirlerse görelim. Getirmezlerse biz orada olmayacağımızı ifade ettik.”

“GELİR VERGİSİ DÜZENLEMESİ ASGARİ ÜCRET VE KAMU SÖZLEŞMESİNDEN DAHA ÖNEMLİ”

Vergi dilimi sorunuyla ilgili devletin düzenleme yapması gerektiğini belirten Genel Başkan Atalay, 20 sene önce gelir vergisinin ilk diliminin asgari ücretin 20 katı olduğunu ancak şu an bunun 5 katı bile olmadığını vurguladı. Atalay, “Gelir vergisi düzenlemesi asgari ücretten ve kamu sözleşmesinden daha önemli.” ifadelerini kullandı.

Çalışma hayatının diğer sorunlarına da değinen Atalay, “EYT sorunu ülke gündeminde, taşeron sorunu ülke gündeminde, geçici işçinin sorunu ülke gündeminde, ülkenin büyük bölümünü ilgilendiren vergiyle ilgili sıkıntı ülke gündeminde. Ama biz, geçen haftadan beri maalesef ‘Asgari ücrette ne dediniz, ne oldu’, onu konuşuyoruz. Bu saydığım sıkıntıları konuşma imkanı bulamıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi