Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, döviz ve altındaki fiyat artışlarının zengini daha zengin fakiri ise daha yoksul ettiğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanlarının çok sık değişmesinin Türkiye ekonomisinin kırılganlığını ortaya koyduğunu belirten Topaloğlu, “Piyasalar buna olumsuz tepki vermiştir. Altın ve döviz fiyatları gerçekten astronomik fiyatlara yükselmiştir. Bu yükselişle birlikte yoksul ve dar gelirli tüketicilerimiz yüzde 10 yoksullaşmıştır” dedi.

Döviz ve altın fiyatlarındaki artışların temel gıda fiyatlarını da etkileyeceğini ifade eden Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, açıklamasına şöyle devam etti.

DAR GELİRLİ TÜKETİCİLER YÜZE ON YOKSULLAŞTI

“Merkez Bankaları ülkenin ekonomik politikalarını en çok takip eden ve piyasayı ayarlayan kurumlardır. Bu kurumun başkanlarının çok sık değiştirilmesi dünya konjonktüründe Türkiye ekonomisinin kırılganlığını ortaya koymuştur. Piyasalar buna olumsuz tepki vermiştir. Altın ve döviz fiyatları gerçekten astronomik fiyatlara yükselmiştir. Bu yükselişle birlikte yoksul ve dar gelirli tüketicilerimiz yüzde 10 yoksullaşmıştır. Pazartesi sabahı kalktığımızda cebimizdeki paranın değeri yüzde 10 azalmış oldu. Bu ister istemez zaten zor durumda yaşayan, temel gıdalara çok zor bir şekilde ulaşan tüketicilerimizi çok daha zor günlerin beklediğini göstermektedir. Çünkü esnaf ve ticaret erbaplarımız bir şekliyle bunu fiyatlarına yansıtacaktır. Bu yansımada tüketicilerimizi olumsuz etkileyecektir. Geliri 6 ila 1 yılda artan insanların yaşam kalitesi düşecektir.

EKONOMİK İSTİKRAR SAĞLANMALI

Yılbaşında emekliye, asgari ücretliye verilen zam güme gitmiştir diyebiliriz. Sonrasında döviz ve altın fiyatları bir miktar düşse bile zamlanan fiyatlar yerinde kalacaktır. Bu anlamda biliyoruz ki Türkiye’de hiçbir zaman fiyatlar geri gitmiyor sürekli yukarı gidiyor. Bu da halkımızın temel gıdaya ulaşmasının daha da zorlaştığının çok açık bir kanıtıdır. Özellikle Ramazan ayının geldiği şu günlerde yoksul ve dar gelirli insanlara bunu yapmak gerçekten kötü bir şey. Siyasi iktidara bir kes daha sesleniyoruz; ekonomik istikrar mutlaka sağlanmalı, yoksul ve dar gelirli tüketicilerin gelirleri biran evvel artırılmalı. İnsanlar hiç olmazsa temel gıdaya pandemi döneminde ulaşabilsinler. Çoluk çocuğunun temel ihtiyaçlarını karşılayabilsinler. Çünkü bu ekonomik göstergelerde toplumun bir kesimi çok daha yoksul, bir kesimi de çok daha zengin olacaktır.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi