Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, 2020 yılının sadece Türkiye Taşkömürü Kurumu ve sendikaları için değil tüm dünyada çok üzücü geçtiğini belirtti.

Pandemiyle beraber bizlerin iş verimi düştü diyen Yeşil, “Koronavirüse yakalananlar ve filyasyon ekibiyle beraber her gün 300 arkadaşımız eksik çalışır duruma geldik. Birde kurumun 2 buçuk ay kapatılma süreci var. Bu anlamda yeraltındaki zenginliği yerüstüne çıkartma konusunda gerekli verimi sağlayamadık” dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, açıklamasına şöyle devam etti:

PANDEMİYLE BİRLİKTE İŞ VERİMİ DÜŞTÜ

“2020 yılı sadece Türkiye Taşkömürü Kurumumuz, sendikamız değil tüm dünyada çok üzücü geçti. İlerleyen senelerde 2020 yılını hiç iyi bir şekilde hatırlamayacağımız kesin. Salgının etkisi Türkiye Taşkömürü Kurumumuz üzerinde de çok yoğun oldu. Son yaşadığımız pandemiyle beraber bizlerin iş verimi düştü. Zaten sınırlı sayıda işçi sayımız var. Pandemiyle beraber koronavirüse yakalananlar ve filyasyon ekibiyle beraber her gün 300 arkadaşımız eksik çalışır duruma geldik. Birde kurumun 2 buçuk ay kapatılma süreci var. Bu anlamda da yeraltındaki zenginliği yerüstüne çıkartma konusunda gerekli verimi sağlayamadık. Arkadaşlarımız koronavirüse rağmen özveriyle bu milli serveti ekonomiye kazandırmak adına var güçleriyle çalıştılar.

TTK’NIN İŞÇİ AÇIĞI GİDERİLMELİ

Kurumun işçi açığı fazla! Yeraltındaki zenginliğin yerüstüne çıkartıla bilmesi için işçi sayımızın yetersiz olduğunu, işçi alınması koşuluyla bu zenginliğin daha çok miktarda yeryüzüne çıkartılacağı ve dışa bağımlılıktan kurtulacağımız aşikardır. Bu anlamda yetkililer buradan tekrar sesleniyoruz; Biran önce TTK’da ki işçi açıkları giderilmeli, milli kaynaklarımızı kendimiz değerlendirmeliyiz ve bu anlamda istihdamı artırmalıyız. Şuanda TTK’da çalışan işçi sayısı 7 bin 800’lere düştü. Bizim 14 bin 500 norm kadromuz var ve bununla ilgili çalışmalarımız ile taleplerimiz var. Sayılarımızın sabitlenmesi, norm kadromuzun tekrar belirlenmesi, her yıl kurumdan emekli olan arkadaşlarımızın sayısı kadar kuruma işçi alınması ve işçi alımı yetkisinin TTK Genel Müdürlüğüne verilmesi yönünde bir teklifimiz vardı. Çünkü geçmiş dönemlere bakıldığında kuruma işçi alındığında üretimin ne kadar arttığı görülmüştür.

YERALTINDA İŞÇİ AÇIĞI ÇOK FAZLA

Kuruma işçi alımlarıyla beraber yoğun emekliliklerde yaşanıyor. Kuruma yaklaşık bir buçuk yıl önce bin 500 işçi alındı ancak o günden bu güne 2 binin üzerinde arkadaşımız emekli oldu. Zaten bizim sıkıntımız yeraltındaki işçi sayımız. Yeraltında işçi açığımız çok fazla. Bizler derin madencilik yapıyoruz, bu da zor şartlarda oluyor.  Zor şartların sebebi de işçi açığımızın fazla olmasıdır. İşçi açığı giderildiği sürece işçi sağlığı ve iş güvenliği anlamında da sıkıntı yaşamayız.

ZONGULDAK ÇOK BEDELLER ÖDEMİŞ BİR ŞEHİR

Son dönemlerde Türkiye Taşkömürü Kurumumuza yapılan mekanize, yarı mekanize, esnek mekanize ve tam mekanize yatırımlarımız ile birlikte iş sağlığı, iş güvenliği ve üretimi artıracak yöntemlerimiz var. Bu sistemlerin sayılarının fazlalaşması arkadaşlarımızın daha güvenli ortamlarda daha çok verimli çalışma ortamını sağlayacaktır. Bu anlamda Enerji Bakanlığımız ile Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Havzamızın tamamında bu sistemler yaygınlaşacak ve üretim artacak. Zonguldak çok bedeller ödemiş bir şehir. 5 bin maden şehidimizin olduğu bir şehir.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi