Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan yardımcısı Faruk Özçelik, Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Danışma Kurulu toplantısına katıldı.

TTK Genel Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen Amelebirliği Danışma Kurulu toplantısına; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan yardımcısı Faruk Özçelik, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Ak Parti İl Başkanı Zeki Tosun, Merkez ilçe Başkanı Mükerrem Ayçiçek ve Amelebirliği temsilcileri katıldı.

YÜCEL, “DANIŞMA KURULU TOPLANTIMIZ HAYIRLI OLSUN”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel; “Sanayileşme alanındaki gelişmeler her ülkede olduğu gibi ülkemizde de çeşitli sosyal sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Çalışma hayatının düzenlenmesi amacıyla çeşitli yasalar kabul edildiği gibi bunların uygulanmasının sağlanması üzere gerekli kurum ve kuruluşlar oluşturulmuştur. Havzada çalışan madencilerin çalışma şartlarını düzenleyen ilk belge 1867 yılında çıkarılan Dilaverpaşa nizamnamesidir. Taşkömürü havzasına özgü bir uygulama olan Ereğli Kömür Madeni İdaresinin nizamnamesi sosyal güvenlik anlamında önemli sayılabilecek düzenlemenin ilki olarak kabul edilebilir. Cumhuriyetin kuruluşunu takiben gelişen sanayi hareketine paralel olarak sosyal alanda ileri adımlar atılmış gerekli olan yasalar ve yönetmelikler çıkartılmıştır. Çıkarılan bu kanunların başında 151 sayılı Ereğli Havzai Fahmiyesi Maden Amelesinin hukukuna müteallik kanun Türkiye Cumhuriyetinin ilk iş yasası özelliğini taşıdığını ayrıca belirtmek isterim. Danışma Kurulu toplantımız hayırlı olsun” dedi.

ÖZÇELİK, “HEPİMİZ BİRER AMELEYİZ”

Zonguldak Amelebirliği Başkanlığı Danışma Kurulu toplantısına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, ise şunları söyledi:

“Toplantıda alınacak kararların sizlere hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bizlerde madencinin şehri emeğin başkenti Zonguldak’ta olmaktan son derece mutluluk duyuyoruz. Cumhurbaşkanımızın bahsettiği gibi Milli Mücadele birliğinde başlayan Amelebirliği süreci var. 1921 tarihinde başlayan süreç 2 gün sonra cumhuriyetimizin 98. yılını kutlayacağımız süreç işçiden işverenden yüzde 1 pay alan sigortacılık temeli Amelebirliği ile atılmıştır. Sosyal güvenlik temeli atılmasıyla Amelebirliği ülkemizde ilk kurumsal sosyal yapıları oluşturmaktadır. Devam eden süreçte yaşlılara, öğrencilere, muhtaçlara, kaza geçirenlere, vefat edenlere, emekli olanlara, temel ihtiyaçların karşılanmasıyla sağlanan haklara zaman içerisinde 1980 yıllardan itibaren sandık haline geldikten sonra ödemeler, yardımlar artarak devam etmiştir. Geldiğimiz noktada aslında hepimiz Zonguldak ekonomisine, Türkiye ekonomisinde sağlayacağımız katkılarla hepimiz birer amaleyiz. Ülke sathına yayılmış birer nefer olarak amele ruhuyla yapacağımız her katkıyı sağlamaya devam edeceğiz.”

Konuşmaların ardından Amelebirliği Danışma Kurulu toplantısı basına kapalı olarak devam etti. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi