Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısında açıkladığı esnaflara yönelik 17 maddelik çözüm önerisine harfiyen katıldığını belirtti.

Yılladır çözüm bulunamayan esnaf sorunlarıyla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı 17 maddeye sonuna kadar katıldığını belirten Küçükali, “Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır.  Sicil affı çıkarılmalıdır.  Esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilmelidir.  Kiralarda stopaj kaldırılmalıdır.  Ertelenen vergi ve sigorta primleri için salgın sonrasında yeniden yapılandırma olanağı getirilmelidir. Esnafımıza yönelik icra işlemleri durdurulmalıdır” dedi.

Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, açıklamasına şöyle devam etti:

KILIÇDAROĞLU’NUN ESNAF SORUNLARI İÇİN HAZIRLADIĞI 17 MADDEYE KATILIYORUM

“Ben Zonguldak’ta 23 sene Bakkallar Odası Başkanlığı yaptım. Başkanlık dönemim ile sonrasında ekonomi ve esnaflarla ilgili sürekli açıklamalar yapıyorum. Açıklamalarımda hep esnaf sorunlarıyla ilgili mücadele verdim. Nihayet yıllar sonra benim dediklerimi anlayan, sesimizi duyan bir kişi oldu, o da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu. Genel Başkan 17 madde yapmış bu 17 maddenin tamamına katılıyorum. Esnaf önlemler paketinde şu sorunlarımıza dikkat çekilmiş; “Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır.  Sicil affı çıkarılmalıdır.  Esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilmelidir.  Kiralarda stopaj kaldırılmalıdır.  AVM'ler haftanın bir günü kapanmalıdır.  Esnafın sosyal güvenlik primleri, iş yerlerinin kapalı olduğu dönemde Hazine tarafından karşılanmalıdır.  Esnafa salgın sürecinde haksız-insafsız ceza yazılmamalıdır.  Devlet, esnafa olan borçlarını ödemelidir.  Hijyen koşullarının sağlanması şartıyla kahvehanelerde oyunlara izin verilmelidir.  Küçük esnafımızın yanında çalışanların, kısa çalışma ödeneği ile ilgili yaşadığı sorunlar giderilmelidir.  Kamu kurumları, iş yerleri kapalı olduğu sürece kiracısı olan esnafımızdan kira almamalıdır.  Ertelenen vergi ve sigorta primleri için salgın sonrasında yeniden yapılandırma olanağı getirilmelidir. Esnafımıza yönelik icra işlemleri durdurulmalıdır. Okul kantinlerinden bir yıl süreyle kira alınmamalıdır. Servis işletmecilerinden alınan teminat mektupları iptal edilmelidir. Altı milyon sokak esnafımız kayıt içine alınmalı ve güvenceye kavuşturulmalıdır. Pandemi boyunca zarara uğrayan esnafa kira desteği sağlanmalıdır.” Bu maddelerde esnaf sorunları ve bu sorunların çözümü için nelerin yapılması gerektiğini görüyoruz. Bu nedenle Sayın Kılıçdaroğlu’na teşekkür ediyorum.

GÜVEN ENDEKSİ ARTTI DEMEK HAYAL ÜRÜNÜDÜR!

Bazıları çıkıp “Ana muhalefet partisi lideri esnaf sorunlarına değinse ne olur?” diyebilir. Bence çok önemli çünkü daha önce Kemal Kılıçdaroğlu, “Bayramlarda emeklilere 1 maaş ikramiye verelim” demişti. Hükümette “Parayı nereden bulup verecek” demişti. Sonrasında ne oldu? Hükümet her dini bayramda emekliye 1000 lira verdi! Şimdi de aynısı olacak ve ana muhalefet partisinin bu söylemlerini hükümet mutlaka bir şekilde uygulayacak. Benim görüşüm bu yönde. Bu tablo esnafın ne kadar zor durumda olduğunu ortaya koyuyor. “Esnaf güllük gülistanlık, güven endeksimiz arttı” demek hayal ürünü ama artan bazı gerçekler var onlarda artan döviz kuru, artan kiralarımız, artan vergilerimiz, artan borçlarımız.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi