Türk Kızılay Zonguldak Şube Başkanı Aydın Ergenç, ilçe temsilcilikleri ve Genç Kızılay gönüllüleri Kızılay’ı Zonguldak’ta en iyi şekilde temsil etmek ve nerede mazlum varsa ona el uzatmak için var güçleriyle çalışıyorlar.

Türk Kızılay Zonguldak Şube Başkanı Aydın Ergenç, Kızılay’ın hiçbir karşılık beklemeden yıllardır Türkiye genelinde olduğu gibi Zonguldak’ta da vatandaşlara hizmet ettiğini, her zaman alan el değil, veren el olmayı yeğlediklerini söyledi.

Zonguldak’ın tüm ilçelerinde ve bazı beldelerinde temsilcilikler kurduklarını bu doğrultuda çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Ergenç, “Türk Kızılay’ımız 1868 yılından bu yana insanlarımıza hizmet etmekte. Bizlerde 153 yıllık bir amiral gemisinin, çınar ağacının yaprakları olabildiysek ne mutlu bizlere. Türk Kızılay’ımız 153 yıldır insani yardım alanında faaliyet göstermekte bundan sonrada göstermeye devam edecek. Kızılay ülke genelinde faaliyet gösterdiği toplam 300 noktada vatandaşları kan bağışına bekliyor. Zonguldak merkez ve ilçelerinde bulunan toplam 15 tane hastanemizde kana ihtiyacı olan hastalarımızın yüzde 95’inin kan ihtiyacı Kan Merkezimiz tarafından karşılamakta. Kızılay’ımız insani yardımlarının haricinde vatandaşlarımızın kan ihtiyaçlarını da gidermektedir. Kızılay’ımız 153 yıllık bir iyilik hareketidir. Kızılay’ımız her zaman mazlumun ve mağdurun yanında olan bir çınar ağacıdır. Kızılay’ımız alan el ile veren eli buluşturur. Kızılay’ımız her daim vatandaşlarımızın yanındadır” dedi.

Zonguldak il geneli ve ülke genelinde yaptıkları çalışmaları da anlatan Türk Kızılay Zonguldak Şube Başkanı Aydın Ergenç, şunları ifade etti:

YARDIM KAMPANYALARI DÜZENLEDİK

“Merkez üssü Elazığ ilinde meydana gelen deprem sonrası Zonguldak Şubemiz ve Temsilciliklerimizde yardım kampanyası düzenlendi. 2 tır kömür, 2 tır kumanya ve battaniyeden oluşan insani yardım Elazığ ilimizdeki deprem bölgesine ulaştırıldı. Genç Kızılay Ekiplerimizde Elazığ ilindeki çalışmalara katıldı. Giresun ilimize bağlı Dereli ilçesinde meydana gelen Sel afeti çalışmalarına destek olmak üzere Genç Kızılay ekibimizle yardım dağıtım çalışmalarına katıldık. İzmir İlimizde meydana gelen deprem için, Zonguldak Valiliği, Kamu ve STK olarak ortaklaşa kampanya düzenledik. Kampanya ile 2 tır kumanya ve battaniyeden oluşan malzemeyi İzmir’e gönderdik. İzmir Depreminde hayatını kaybeden 116 vatandaşımız anısına Zonguldak Valiliği, Orman Bölge Müdürlüğü ve Kızılay işbirliği ile hatıra ormanı oluşturduk.

GIDA, GİYİM, KURBAN KONSERVESİ, TEMİZLİK MALZEMELERİ, MASKE VE DEZENFEKTAN DAĞITIMI YAPTIK

Covid-19 sebebiyle yurtdışından gelerek Yurtlara yerleştirilen vatandaşlarımıza, 3 öğün yemek, ikramlar ve kişisel ihtiyaçlarını temin etmede yardımcı olduk. Pandemi sebebiyle Ramazan ayında sokağa çıkma kısıtlamalarında, vatandaşlarımıza pide ekmek ve su dağıtımı gerçekleştirdik. 2020 yılında Ramazan İftar çadırlarını kuramadık. Bizde 210 ailemizin evlerine giderek iftarlık yemeklerini teslim ettik. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü etkinlerinde Türk Kızılay Zonguldak Şubesi olarak ikramlık dağıtımı ve gece nöbetinde görev aldık. Yıl boyunca, Şube ve Genel Merkezimizin desteği ile gıda, giyim,  kurban konservesi, temizlik malzemesi, maske, dezenfektan dağıtımı yaptık. Zaman Zaman yoğun kar yağışı nedeniyle, İstanbul ve Ankara istikametinde yolda kalan sürücülerimize ikramlarda bulunduk. Zonguldak İlimiz Maden bölgesi olması sebebiyle, Resmi ve kaçak ocaklarda maden kazaları meydana gelebilmekte. Maden Kazalarında kurtarma ekipleri ve göçük altında kalan işçileri bekleyen ailelerin yanında olarak, ikramlarımızı ilettik.

KAN BAĞIŞI KAMPANYALARI ORGANİZE ETTİK

Covid 19 öncesinde olduğu gibi Covid 19 döneminde de Zonguldak Kızılay Kan Merkezimize destek olmak amacıyla Kan Bağışı Kampanyaları organize ettik. Yeni Kan Merkezi ve Şube Binamız hizmete girdi. Pandemi sebebiyle açılışını henüz yapmadık şuan çevre düzenlemesinde eksikleri gideriyoruz. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Onkoloji Bölümünde tedavi gören hastalarımız ve beklemekte olan yakınlarının ihtiyaçlarını karşılamak için elimizden geleni yapıyoruz. Her ay şube veya temsilciliğimiz ev sahipliğinde Koordinasyon toplantımızı gerçekleştiriyoruz.

HER ZAMAN SAĞLIKÇILARIMIZIN YANINDA OLDUK

Türk Kızılay’ı olarak Kovid19 süreci başladığı günden bugüne kadar hep sağlıkçılarımızın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Sağlıkçılarımız görünmez kahramanlarımızdır. Hastanelerimize bugüne kadar 3 yüz bin adet koruyucu malzeme teslim etmiştik son olarak ta 2 adet solunum cihazı teslim ettik. Solum cihazlarının hastanelerimizde yatan hastalarımıza şifa olmasını diliyoruz. Bizlerden desteğini hiç esirgemeyen Türk Kızılay Genel Başkanı Doktor Kerem Kınık ve yönetimi ile Zonguldak’ın yetiştirdiği değerlerden olan Genel Müdürümüz Alper Küçük Beye çok teşekkür ediyorum.

COVID-19 KAN BAĞIŞI İLE BULAŞMAZ

Kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır. Bu doğrultuda kan bağışçılarımız şunu bilmelidir; alınan her kan bağışının tahlilleri yapılıp ondan sonra hastalarımıza verilmektedir. Gönüllü olarak bağışlanan kanlar tarama laboratuvarında Hepatit B, Hepatit C, AIDS (HIV) ve Frengi (Sifiliz) enfeksiyonları yönünden test edilir. Bu testlerde pozitiflik saptanması durumunda kan örnekleri doğrulama laboratuarına gönderilir. Doğrulama laboratuarı, tarama testlerinde kullanılan yöntemden farklı test teknikleri kullanarak enfeksiyon varlığını sorgulayan laboratuardır. Doğrulama sonucunda "Pozitif" bulunmuş olan kanların bağışçıları, kan merkezimize davet edilir ve doktorlarımız tarafından bilgilendirilir. Kan bağışıyla COVID 19’un bulaştığı gibi halkımızda yanlış bir algı var bu doğru değil. COVID 19 hiçbir şekilde kan bağışı ile bulaşmaz.”

Türk Kızılay Zonguldak Şube Başkanı Aydın Ergenç yaptıkları çalışmalarda desteklerini hiç esirgemeyen Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ve Yönetimi, Genel Müdür Yardımcısı Alper Küçük, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile Zonguldak halkına teşekkür etti. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi